Ep 15 – Statusjag

I vår verden vil status bestemme hvor mye respekt og kjærlighet vi høster fra andre, noe som sekundært påvirker hvorvidt vi kan «elske oss selv» med overbevisning.

Hør denne episoden på SinnSyn Premium

Hva driver mennesker til å tjene mer penger og akkumulere mer og mer gods og gull? Den mest nærliggende forklaringen er kanskje grådighet, men den påstanden holder ikke mål. Dersom grådighet var den eneste faktoren, er spørsmålet hvorfor noen fortsetter å tilkjempe seg enda mer, selv etter at de har så mye penger at det vil ta minst fem generasjoner å bruke dem opp.

Hvis mennesker tilstreber å tjene mer og mer av materielle årsaker alene, som muligheten for å kjøpe flere biler og et større hus, vil de til sist ha alt, og det vil ikke være mer å kjøpe, og da ville vel kampen om enda mer penger avta? Men verden er full av eksempler på mennesker som har alt, men likevel jobber like hardt for å skaffe enda mer. Hvorfor er det sånn?

Sannsynligvis handler den evinnelige kampen om mer gods og gull om status. Vi behandler de med høy status på en helt annen måte enn de som står lavere på rangstigen. De som er på toppen kaller vi for «somebodies», mens de som er lengre nede er «nobodies». Å være en «nobodie» er selvfølgelig ikke mulig, men alt for ofte blir identiteten eller eksistensen til mennesker med lav status oversett eller undertrykt.

Så kampen om status kan altså handle om respekt, og til og med kjærlighet, men ikke nødvendigvis av den romantiske typen.

Da er neste spørsmål hvorfor kjærlighet er så viktig, og hvorfor mangel på kjærlighet er så destruktivt og vondt. De fleste av oss er usikre på oss selv og vår egen verdi, og identiteten vår baserer vi i stor grad på andres oppfattelser av oss. Hvis du forteller en vits og alle ler, vil du bli betrygget i en følelse av å være morsom. Men dersom andre himler med øynene og snur seg vekk når du kommer, tar det ikke lang tid før du føler deg verdiløs og redd.

Selvfølelsen vår er sårbar. Vi kan tenke på selvfølelsen som en helium ballong med hull. For at ballongen ikke skal gå i bakken, må den stadig fylles av helium ie. bekreftelse, kjærlighet og anerkjennelser fra andre mennesker. Uten det, blir ballongene slapp og ute av stad til å sveve over bakken. Dersom man ønskes velkommen på en måte som ikke virker veldig entusiastisk, eller ikke får svar på meldinger, ikke nok likes i sosiale medier også videre, kan denne typen subtile signaler suge enda mer luft ut av ballongen.

Derfor er det ganske naturlig at vi er engstelige med tanke på vår plass i det sosiale hierarkiet. I vår verden vil status bestemme hvor mye respekt og kjærlighet vi høster fra andre, noe som sekundært påvirker hvorvidt vi kan «elske oss selv» med overbevisning.

I dagens episode skal jeg snakke om status-angst. Det er ganske ikke et veldig kjent begrep, men jeg tror det er noe de fleste likevel kjenner seg igjen i. Velkommen til en ny premium episode av SinnSyn.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here