Ep 2 – Tankegang i førstegir og fyllesyk uten alkohol

Hjernen er så kompleks at vi må regne med noen feilkoblinger i løpet av en dag. Hvis vi kjenner våre egne feil, er det lettere å unngå «livsfellene».

Denne episoden kan du høre på SinnSyn Premium

For nye lyttere vil jeg begynne episoden med å forklare konseptet: Jeg heter Sondre og jeg er psykolog med et speilet mantra: Alt du tenker og føler er feil. Podcasten heter SinnSyn fordi det handler om å se litt nærmere på sitt eget sinn. Med andre ord undersøke hvordan vårt mentale maskineri opererer i møte med livets små og store utfordringer. Hvis du er et vanlig menneske, stoler du kanskje på konklusjonene og beslutningene som blir tatt på løpende bånd i din egen psyke, men faktum er at psyken begår mange feil, tar noen uheldige snarveier, juger litt for seg selv og andre og overvelder deg med følelser og opplevelser som egentlig ikke speiler virkeligheten på en god måte. Denne podcasten handler om å forstå menneskets bevissthet og ikke minst de ubevisste avkroker. Det handler om selvinnsikt og muligheten for å utvikle seg som menneske. Ved hjelp av et vidt spekter av psykologiske teorier skal jeg borre meg inn i mennesket psyke og forhåpentligvis gi deg en type innsikt du ikke hadde fra før.

Målet er å si noe nytt om ting du har tenkt på før, eller si noe selvfølgelig om ting du aldri har tenkt på. SinnSyn handler om å observere menneskers indre liv. Det handler om å innse at alt du trodde du visste om deg selv er feil, eller forvrengt av nevroser. Hvis ikke du har lært noe nytt om menneskets sjelsliv i løpet av en episode, og kjent tilløp til latter, er episoden mislykka. I så fall må du høre en episode til.

I dag skal jeg blant annet snakke om Daniel Kahaneman som er ekspert på beslutningspsykologi. Han snakker om at hjernen fungerer på to gir.

I første gir opererer vi intuitivt og spontant, mens andre gir setter hjernen i en mer ettertenksom og problemløsende modus. En syklist må gire om i takt med terrenget, og på tilsvarende vis må vi mennesker gire om i møte med ulike utfordringer. Hvis vi forstår våre egne mentale gir, kan det bli lettere å justere seg og møte livets oppturer og nedturer uten å gå på en skikkelig smell.

I dag skal jeg også snakke om hva det vil si å være et «jeg» eller et «selv». Hva er det med meg som gjør meg til meg? For å forstå vår egen psyke, kan det av og til være lurt å gå omveien om mennesker som har nevrologiske forstyrrelser i hjernen. Når enkelte deler av hjernen ikke fungerer som de skal, eller har problemer med å kommunisere seg imellom, kan det oppstå merkverdige symptomer som kaster nytt lys over hva det vil si å fungere som et psykologisk vesen – «homo psykologikus».

Velkommen til en premium episode av SinnSyn!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here