Ep 22 – Bak kulissene i vår egen psyke

Hør denne episoden på SinnSyn Premium

New York Times-spaltist David Brooks har gjennom en lang karriere fokusert på bakenforliggende årsaker til menneskets gjøren og laden. I boken «The social animal» forteller han historien om hvordan suksess oppstå, fortalt gjennom livene til et sammensatt amerikansk par, Harold og Erica. Ved å trekke på et vell av aktuell forskning fra en rekke disipliner, tar Brooks Harold og Erica fra barndom til alderdom, og illustrerer en bredspektret forståelse av menneskets natur underveis: Det ubevisste sjelslivet, viser det seg, er ikke bare et mørkt sted fullt av suspekte impulser, men en kreativ kilde, hvor det meste av hjernens arbeid blir gjort. Dette er riket der karakter dannes og hvor våre viktigste livsavgjørelser tas – Det naturlige habitatet til «The Social Animal».

Brooks avslører det dypt sosiale aspektet av sinnet vårt og avslører skjevheten i moderne kultur som overfokuserer på rasjonalisme, individualisme og IQ. Han dementerer konvensjonelle definisjoner av suksess og ser mot en kultur basert på tillit og ydmykhet. The Social Animal er på mange måter et intellektuelt eventyr, og i dagens episode skal jeg dra veksel på denne boka.

Jeg skal bruke boka til Brooks som et utgangspunkt hvor jeg henter eksempler på at alt det vi gjør i livene våre, alt vi tenker, føler og foretar oss, er styrt av krefter som ligger utenfor oss selv, er tilfeldige og stammer fra det ubevisste. Vi tror vi vet hvorfor vi tar en bestemt avgjørelse, men når alt kommer til alt, er det som regel en myriade av årsaker vi over hodet ikke kjenner til. Med andre ord kjenner vi ikke dybden i vår egen motivasjon, og dermed er vi sårbare for mentale feilkoblinger som kjører oss ned i depresjon, angst eller meningsløse livsprosjekter. Hvis vi klarer å se litt flere faktorer som spiller inn på den «psykiske opplevelsesfabrikken» vi har mellom ørene, er det sannsynlig at vi kan vinne litt mer kontroll på oss selv og vårt liv. Velkommen til en eksklusiv SinnSyn episode hvor jeg nok en gang skal ta en titt bak sceneteppe på psykens teater.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here