Ep 24 – IT-konsulent på sin egen hjerne

Mennesker fungerer som brukere av sitt eget mentale operativsystem, men som bruker har man ikke tilgang til å fikse feil eller installere nye algoritmer, da må man logge inn som superbruker på seg selv.

Få tilgang til alle SinnSyn Premium episodene her

Datamaskinen kjører programmer i loops som er repeterte sekvenser som kun opphører når de møter visse kriterier. Når du avtaler et møte i din digitale kalender, vil kalenderen sjekke dato og klokkeslett kontinuerlig frem til møtetidspunktet og dermed varsel deg når det nærmer seg. Denne typen looper gir deg en brukeropplevelse av programmene i maskinen. Datamaskinen er stappfull av slike programmer som til sammen gjør den til en ganske sofistikert maskin.

Når du ble født hadde du noen forhåndsinstallerte programmer i ditt eget hode som dreier seg om å bæsje, sove, gråte og spise. Gjennom prøving og feiling, litt veiledning, litt flaks, tilknytning til andre og repetisjoner lærte du nye ting og fik nye egenskaper. På denne måten etablerte du nye looper eller algoritmer i ditt mentale maskinere. Rundt tre års alder ble du ekspert på selv-programmering ettersom du begynte å stille foreldrene dine i gjennomsnitt 450 spørsmål om dagen. Gjennom årene har du bygd stadig nye lag av algoritmer oppå tidligere lag av algoritmer og din fungering er mer og mer sofistikert og optimalisert for å leve et liv som menneske. Algoritmene definerer dine vaner, talenter og personlighet.

Mange av disse algoritmene er inkorporert i din hjerne og fungerer på autopilot uten at du bevisst aktiverer dem. Hvis du har fått høre at du er smart gjentatte ganger, kan det tenkes at du føler deg kompetent og komfortabel med å påta deg vanskelige oppgaver som kommer din vei. Hvis foreldrene dine var forsiktig med bruk av penger, kan det hende at du også er det.

Meditasjon er det verktøyet vi kan bruke for å observere konglomerat av algoritmer som styrer oss, både negative og positive. Når vi ser algoritmene, kan vi også fikse bugs i enkelte algoritmer og sjøsette en ny oppdatering.

I dagens episode forslår jeg at de fleste mennesker fungerer som brukere av sitt eget mentale operativsystem, men som bruker har man ikke tilgang til å fikse feil eller installere nye algoritmer. Da må man logge på seg selv i superbruker-modus. Og da er altså dagens spørsmål: Hvordan blir man superbruker på seg selv, eller hvordan opererer man som en slags IT-konsulent i eget operativsystem.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here