Ep 3 – Dårlige relasjoner er helseskadelig

Dårlige relasjoner er mer helseskadelig enn røyk og overvekt. Hvordan vi omgås venner er altså blant de viktigste faktorene i et (psykisk) helseperspektiv.

Denne episoden kan du høre på SinnSyn Premium

I dag skal jeg snakke om relasjoner og vennskap. De fleste av oss vet at vennskap er viktig, men det er ikke sikkert vi vet hvorfor. Hundrevis av artikler i velrenommerte tidsskrifter kan begrunne relasjonens avgjørende plass i menneskelivet. Jeg vil innlede denne episoden med noen interessante innspill fra forskningen på vennskap.

I løpet av livet vil vi i gjennomsnitt få 396 venner, men kun 1 av 12 vennskap er langvarige. Hvis vi ikke har noen venner, viser det seg at det er svært helseskadelig. Det er faktisk skadeligere å være uten venner enn det er å røyke eller være overvektig.

En studie fra 2004, publisert i American Social Review, kan fortelle oss at det gjennomsnittlige antallet fortrolige relasjoner mellom venner er redusert med en tredjedel i løpet av de siste 20 årene. Det er en gammel studie, men tredende har dessverre fortsatt. I dag lever vi med enda færre fortrolige vennskap enn noensinne. I samme periode viser det seg at antall mennesker som ikke har noen fortrolige vennskap har doblet seg.

I dagens episode skal vi se på litt ulike former for vennskap, og vi skal se at det som binder partnere sammen er de samme mekanismene som binder venner sammen. Gode vennskap og gode kjærlighetsforhold er bygd på samme grunnstoff, og hvis vi kjenner grunnstoffet, kan vi styrke våre relasjoner. Det blir en viktig del av tematikken i dagens hoved-segment.

En annen interessant studie kan fortelle at mennesker som får alvorlige somatiske diagnoser, har bedre prognoser dersom de har et solid sosialt nettverk. I følge en studie som er gjennomført over 10 år ved Senter for alderdom ved Flinders Universitet viser at mennesker over 70 år med mange gode venner lever 22 % lengre enn de som har færre venner og svakere sosiale bånd.

En rekke studier påpeker at gode venner er stressdempende, og det er forskning som tyder på at venner er avgjørende for din egen vekt. Det er nemlig slik at venners vaner smitter, og dermed vil et sundt kosthold ha ringvirkninger inn i menneskers sosiale nettverk.

Det er også interessant at gode venner ofte deler 1 % av sitt DNA. I veldig gode vennskap tenker man ofte at man nesten kunne vært søsken, og det er ofte nærmere sannheten enn vi tror. Ofte deler bestevenner likhet i DNA tilsvarende tremenninger. Forskere ved Yale University og University of California, San Diego, tok data fra 2000 mennesker og fant at kjemien som trekker venner sammen kan stamme fra delt DNA. Faktisk kan dette bidra til å forklare utviklingen av vennskap i et mer biologisk perspektiv.

Vi er altså ofte ganske like vennene våre, noe som både handler om biologi og mer psykososiale faktorer. Det viser seg også at de som vet hva som irriterer sine beste venner, har mer solide vennskap.

Det er masse man kan si om vennskap, og gode relasjoner er blant de viktigste faktorene i et lykkelig eller tilfredsstillende liv.

Her på SinnSyn er målet å dykke ned i menneskets psykologiske liv, men ingen av oss ble den vi er uten relasjoner. Vi dannes som mennesker i møte med andre, og vår plass i flokken er helt avgjørende for nesten alle aspekter ved livet. Dermed er det betimelig å ta et dypdykk i vennskapets psykologi, og ikke minst parforholdets psykologi. Velkommen til en relasjonell premium-episode av SinnSyn.

Referanser

Linn Jeanethe-Kyed (2021) Rådebank. Klipp hentet fra trailer til serien på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=NXh7_ltF_Ws

Solsidan (2019) hentet fra YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=8IaGjx9CJKU

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here