Koronalyze this

Det er sannsynligvis umulig å være upåvirket av koronaviruset. Det berører oss alle. Det er ikke unaturlig å reagere med frykt, men det kan være direkte uhensiktsmessig å reagere med panikk og hysteri. Her er psykologens beste tips for å håndtere fryktet knyttet til Covid-19.

Frykt er en finurlig størrelse. Den sørger for at vi monitorerer for farer og overlever, men for mye frykt kan aktivere oss på en destruktiv måte. Vi står nå ovenfor en krise som krever handlekraft, omtanke og selvdisiplin. Dette er noe jeg tror vi kan få til, men ikke dersom vi overveldes av frykt på grensen til panikk. I alt for høy beredskap kobler vi ut den mer rasjonelle og reflekterende delen av hjernen, noe som gjør at vi kan handle overilt (for eksempel hamstre), bli selvsentrerte og grave oss ned i et hull av angst. Det er lurt å være litt bekymret for den pågående krisen, det er lurt å ha stor omtanke for våre medmennesker, men det er ikke lurt å smøre angst og uro ut over hver dag. Dersom vi mister nattesøvnen som følge av Covid-19-panikk, kan det være lurt å ta noen grep. I denne episoden snakker jeg med NRK P1 Sørlandssendinga om hva man kan gjøre for å regulere seg i møte med koronasmitte-trusselen. Hva er psykologens beste råd for å håndtere frykten knyttet til den verdensomspennende unntakstilstanden?

Bli medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio

Ditt bidrag kan øke kvaliteten på WebPsykologen og SinnSyn.

Ved å støtte prosjektet, får du mange fordeler! Som Patreon supporter blir du medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio. Det vil si flere episoder hver måned, tips og øvelser for trening av “mentale muskler”, eksklusive videopptak og andre overraskelser. Les mer og bli medlem i på denne linken.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here