Pluss 101 – Klaustrofobi

Ved å forstå de psykologiske røttene til klaustrofobi, kan man lære å overvinne sin frykt og forbedre sin livskvalitet. Kanskje kan vi avdekke noen flere aspekter av klaustrofobi i dagens episode.

Hør episoden her

Innledning

Klaustrofobi, fra de greske ordene «klaustros» (lukket) og «phobos» (frykt), er en angstlidelse preget av en irrasjonell frykt for trange eller lukkede rom. I dagens episode skal jeg reflektere litt rundt dette fenomenet som ganske mange mennesker opplever ii mer eller mindre grad.

Klaustrofobi er en av de vanligste fobiene. Det er anslått at omkring 5-10% av verdens befolkning opplever noen grad av klaustrofobi, selv om intensiteten av frykten kan variere betydelig fra person til person. Klaustrofobi kan påvirke både menn og kvinner og kan utvikle seg i alle aldre.

Psykologiske Aspekter

Klaustrofobi er mer enn bare en frykt for små rom. Det er en kompleks tilstand som kan være dypt rotfestet i psykologiske prosesser:

  • Persepsjon av Kontrolltap: Et sentralt element i klaustrofobi er følelsen av å være fanget eller manglende evne til å unnslippe, noe som fører til en opplevelse av kontrolltap. Følelsen av å ha kontroll, innvirkning, påvirkningskraft eller agens er nok et sentralt element i mange fobier og psykiske plager. Dersom man har god selvfølelse og selvtillit, innebærer det ofte en tro på at man kan påvirke sin situasjon, mens det motsatt gir ofte en følelse av maktesløshet og mangel på innflytelse. Dermed kan mange angst-typer kobles til personens underliggende selvfølelse eller tro på egen betydning, handlekraft og innflytelse.
  • Panikkangst: Individer med klaustrofobi kan oppleve panikkangst når de befinner seg i trange rom. Dette kan innebære symptomer som hjertebank, svetting, skjelving, kortpustethet, og en følelse av forestående undergang. Man er livredd for å dø, ettersom man opplever en total mangel på innflytelse i eget liv. Det kan dukke opp i trange rom, men ofte er det trange rommet kun et slags symbol på en underliggende fornemmelse av maktesløshet.
  • Utløsende Hendelser: I noen tilfeller kan klaustrofobi utløses av en spesifikk hendelse, ofte en traumatisk opplevelse i barndommen, som å bli innelåst i et lite rom. Men klaustrofobi er for utbredt til at dette er den beste forklaringen på alle tilfellene av klaustrofobi blant mennesker. Det er ikke så mange som har traumer fra å være innelåste, men det er mange som har klaustrofobi.
  • Kognitiv Forvrengning: Personer med klaustrofobi kan ha kognitive forvrengninger som får dem til å overdrive farene ved å være i små rom og undervurdere deres evne til å håndtere situasjonen. Men andre ord kan det dreie seg om en fortolkningsfeil eller tankefelle, noe man typisk adresserer i ulike former for kognitiv terapi.

Behandling av Klaustrofobi

Behandling av klaustrofobi varierer avhengig av alvorlighetsgraden, men kan inkludere:

  • Kognitiv Atferdsterapi (CBT): CBT er en effektiv behandlingsform for fobier, inkludert klaustrofobi. Terapien fokuserer på å identifisere og endre negative tanker og atferder knyttet til frykten.
  • Eksponeringsterapi: Denne formen for terapi innebærer gradvis og kontrollert eksponering for frykten, slik at personen kan lære å håndtere sin angst i en trygg setting.
  • Avslapningsteknikker: Teknikker som dyp pusting, mindfulness og progressiv muskelavslapping kan hjelpe til å håndtere angstsymptomer forbundet med klaustrofobi.
  • Selvhjelpsstrategier: Selvhjelpsstrategier, inkludert innsikt i tilstanden og utvikling av mestringsteknikker, kan også være nyttige.

Ved å forstå de psykologiske røttene til klaustrofobi, kan man lære å overvinne sin frykt og forbedre sin livskvalitet. Kanskje kan vi avdekke noen flere aspekter av klaustrofobi i dagens episode. Velkommen skal du være!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.