Pluss 102 – Å fortolke seg inn i helvete

Tanker er noe som oppstår i hodet, enten vi vil eller ikke, men grubling på de tankene som oppstår regnes som en mer aktiv handling.

Hør episoden med abonnement her

Historien om samuraien og Zen-mesteren er en populær zen-parabel som illustrerer dyptgående innsikter i den menneskelige psyke, selvbeherskelse og kraften i ord. I de østlige visdomstradisjonene er man opptatt av forholdet mellom en tanke og tenkning. En tanke er noe som oppstår spontant, mens tenkning er nå vi begynner å gruble, analyserer bekymre oss eller tvile på tanken som oppstår. For blant annet buddhistene er det prosessen hvor vi tenker på tanker som er roten til mye ev den menneskelige lidelsen. Hvorfor de mener dette, og ikke minst hvordan de begrunner det, blir hovedtema i dagens episode. Men først skal jeg gjengi historien om samurai krigeren og Zen-Mesteren, nettopp fordi denne historien illustrerer mange av de mest sentrale konseptene i den Østlige psykologen.

Gjenfortelling av Historien:

En gang gikk en stolt og aggressiv samurai til en Zen-mester for å få svar på et spørsmål. Han spurte høylytt og kravstor: «Lær meg om himmel og helvete!»

Zen-mesteren så på samuraien og svarte med forakt: «Hvorfor skulle jeg bry meg med å lære frekk og ignorant person som deg om himmelen og helvete? Du er ikke kapabel til å forstå dybden i dette spørsmålet.» Dette fikk samuraien til å koke av raseri. Han trakk sverdet sitt, klar til å drepe mesteren.

Zen-mesteren pekte rolig på samuraien og sa: «Det, min venn, er helvete.»

Overrasket og ydmyket av Zen-mesterens ro og innsikt, senket samuraien sverdet sitt og takket mesteren for denne oppklaringen. Zen-mesteren smilte og sa: «Og det, min venn, er himmelen.»

Refleksjon over Innsikten i Parabelen:

Denne enkle, men kraftfulle historien formidler flere viktige innsikter:

  • Kraften av Våre Reaksjoner: Historien illustrerer hvordan våre følelsesmessige reaksjoner kan skape vår egen himmel eller helvete her og nå. Samuraiens sinne og aggresjon viser hvordan et helvete kan skapes i sinnet, mens hans senere ydmykhet og takknemlighet reflekterer en himmelsk tilstand.
  • Selvbeherskelse og Selvinnsikt: Parabelen fremhever viktigheten av selvbeherskelse og evnen til å kontrollere sine impulser. Samuraiens evne til å trekke seg tilbake fra sinne og aggresjon demonstrerer en sterk selvbevissthet og evne til selvrefleksjon.
  • Visdom og Opplysning: Zen-mesterens ord og handlinger understreker kraften i visdom og opplysning. Hans evne til å bruke en potensielt voldelig situasjon til å undervise i en verdifull lekse, viser dyp forståelse av menneskets natur og sinnets kraft.
  • Øyeblikkelig Transformasjon: Historien viser hvordan innsikt og oppvåkning kan skje øyeblikkelig. Samuraiens raske overgang fra raseri til ydmykhet illustrerer hvordan sann forståelse kan endre vårt perspektiv i et øyeblikk.

Konklusjon:

Denne Zen-parabelen formidler innsikten om at himmel og helvete ikke er eksterne steder, men tilstander i vårt eget sinn. Våre tanker og følelser, spesielt i respons på ytre omstendigheter, bestemmer våre opplevelser av lidelse og lykke. Den lærer oss verdien av selvkontroll, innsikt og øyeblikkelig transformasjon gjennom dyp forståelse. Det er denne typen innsikt jeg skal spinne videre på i dagens episode! Velkommen skal du være!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.