Pluss 82 – Avslørt

Når man føler seg mindre kompetent enn idealbildet man har av seg selv, eller mindre verdig enn andre bedømmer deg som, oppstår det som kalles bedragersyndromet hvor man lever under en konstant frykt for å bli avslørt.

Hør episoden med abonnement her

Det er ikke uvanlig å føle at man ikke er like kompetent på ulik områder i livet som andre mennesker. Det er kanskje like vanlig å prøve skjule dette for omverdenen. Da får man en situasjon hvor man opplever å spille et slags skuespill for å ikke bli avslørt, noe man kaller bedragersyndrom.

  • «Impostor syndrome» eller «bedragersyndromet» innebærer at en person tviler på sine evner og prestasjoner, og har en vedvarende frykt for å bli avslørt som en «bedrager».
  • Det er vanlig å tro at deres prestasjoner skyldes flaks, og at de har overbevist andre om at de er mer intelligente enn de egentlig er.
  • Bedragersyndromet er gjerne ledsaget av stress, nervøsitet og depresjoner.
  • Det er anslått at 70 prosent av alle personer vil oppleve tegn eller symptomer på bedragersyndromet minst en gang i livet. Det kan for eksempel skje i forbindelse med at folk starter i en ny jobb.
  • De amerikanske psykologene Pauline R. Clance og Suzanne A. Imes brukte begrepet for første gang, i en forskningsartikkel i 1978. De fokuserte på høyt presterende kvinner, men senere forskning tyder på at menn og kvinner er like mye utsatt.
Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.