Hør episoden med abonnement her
Det er ikke uvanlig å føle at man ikke er like kompetent på ulik områder i livet som andre mennesker. Det er kanskje like vanlig å prøve skjule dette for omverdenen. Da får man en situasjon hvor man opplever å spille et slags skuespill for å ikke bli avslørt, noe man kaller bedragersyndrom.
- «Impostor syndrome» eller «bedragersyndromet» innebærer at en person tviler på sine evner og prestasjoner, og har en vedvarende frykt for å bli avslørt som en «bedrager».
- Det er vanlig å tro at deres prestasjoner skyldes flaks, og at de har overbevist andre om at de er mer intelligente enn de egentlig er.
- Bedragersyndromet er gjerne ledsaget av stress, nervøsitet og depresjoner.
- Det er anslått at 70 prosent av alle personer vil oppleve tegn eller symptomer på bedragersyndromet minst en gang i livet. Det kan for eksempel skje i forbindelse med at folk starter i en ny jobb.
- De amerikanske psykologene Pauline R. Clance og Suzanne A. Imes brukte begrepet for første gang, i en forskningsartikkel i 1978. De fokuserte på høyt presterende kvinner, men senere forskning tyder på at menn og kvinner er like mye utsatt.