Pluss 88 – Flinkis

I et samfunn preget av press og krav om å prestere høyt, blir mange motivert av frykt for å feile, snarere enn interesse og iver. Det gjør oss stressa og utmattet.

woman's hand holds a round green alarm clock, the time is five minutes to seven in the morning. A part of the body is sticking out of a torn hole in a yellow paper background. Copy space

Hør episoden her

Hvis samfunnet beveger seg i en retning hvor man installerer flere og flere standarder for hva man bør spise, hvor mye man bør trene, hvor lite man bør drikke av alkohol, hvor planmessig man skal være, hvor mange venner man bør ha og alt annet man kan måle og telle opp mot et tilfeldig nivå her i livet, så blir det stadig vanskeligere å føle seg tilfreds eller god nok. Når livet handler om å tilfredstille standarder, er man som regel motivert av ytre faktorer, noe som er litt annerledes enn det å være motivert av egne interesser, nysgjerrighet, følelser og behov. Når ikke vi er motivert innenfra, men snarere utenfra, vil mange oppleve at det krever mer viljestyrke å gjennomføre det som skal til for å nå opp på pallen når man er motivert utenfra. Når vi drives av indre motivasjon, trenger man ikke viljestyrke fordi aktiviteten går av seg selv og man får mer energi av å engasjere seg. Når motivasjonen ikke er driftet av interesse og iver, må man ta seg sammen og holde ut, og jo mer av livet som er motivert av ytre forhold, desto mer slitne vil vi bli. Og hoved-symptomet hos moderne mennesker synes nettopp å være utmattelse og stress.
I dagens episode går jeg tilbake til perfeksjonisme og ser litt nærmere på det såkalte flink-pike-syndromet.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.