Pluss 98 – (U)lykkelig

I dagens episode skal jeg nok en gang dykke ned i faktorer som relaterer seg til lykke. Det viser seg blant annet at mennesker i Europa og USA er på sitt mest ulykkelige når de er 49 år. Hvorfor er det slik?

Det finnes faser i livet hvor vi er mer eller mindre lykkelige. Livskvalitet er stort sett individuelt, men det finnes også en del faktorer som fremmer livskvalitet, og ikke minst noen elementer eller livsprosjekter som stort sett hemmer eller ødelegger livskvalitet. I dagens episode skal jeg tilbake til lykke, og jeg skal ha litt fokus på hva som gjør oss ulykkelige, i tillegg til hva som gjør oss lykkelige.

«Midtlivskrise» og «kvartlivskrise» er kjente begreper i populærkulturen, men fra et vitenskapelig perspektiv er det uklart hvor universelle disse livskrisene er.

For å finne ut når vi er mest ulykkelige i livet, gjennomførte en forsker en omfattende studie, med over 14 millioner deltagere fra 40 forskjellige land i Europa og USA, i tillegg til 168 land fra analyseselskapet Gallup sin verdensundersøkelse.

Deltagerne svarte på spørsmål rundt forskjellige temaer, som alle knyttet seg til hvor ulykkelig de var.

Disse temaene var psykisk helse, sosialt liv og følelser knyttet til seg selv og andre, fysisk velvære, og «nasjonal velvære», altså hvorvidt man opplever at tilstanden i landet man bor i, har blitt bedre eller verre den siste tiden.

Resultatene viste at på tvers av Europa og USA, nådde ulykkelighet en topp mot slutten av 40-årene – helt spesifikt når man er 49 år gammel.

Ulykkelighet hadde en «fjellformet» utvikling gjennom livet, hvor man er minst ulykkelig som ung, før man blir gradvis mer og mer ulykkelig frem til nådde 49 år, før man igjen blir mindre ulykkelig etter hvert som man blir eldre.

Forskeren sa at en forklaring på hvorfor eldre mennesker er mindre ulykkelige, er at de etter hvert aksepterer at de ikke vil nå sine urealistiske drømmer, og slår seg heller til ro med mer realistiske mål.

Her kan det selvfølgelig være flere forklaringer, noe jeg skal reflektere videre over i dagens episode. I tillegg skal jeg snakke en del om psykologisk modenhet og hvordan det å vokse som menneske (bli mer moden) endrer perspektivene og behovene vi har knyttet til å leve et godt liv. Velkommen til nok en «lykkelig» episode her på SinnSyn.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.