Selv en hvit løgn kan koste deg dyrt

Det er ikke sikkert vi lyver så mye med overlegg, men små unndragelser som tilslører sannheten er vanligere enn vi tror. Er det skadelig?

Worried young man being accused

Løgn har jeg snakket om i tidligere episoder her på SinnSyn, men det utgjør et omfattende og interessant landskap. Denne gangen dreier deg seg om en samtale på biblioteket i Farsund. Jeg reiste sammen med Elisabeth Smith fra Humanetisk forbund. Etter halvannen time i bil vestover, kom vi til den idylliske byen Farsund. Løgn er et finurlig tema, men desto mer jeg tenker på det, desto mer innser jeg hvor destruktivt det er.
Jeg er for eksempel overbevist om at gode relasjoner handler om oppriktighet. Det er selvfølgelig fristende å servere en hvit løgn for å skåne den andres følelser og redde seg unna en litt betent situasjon, men på lengre sikt tror jeg omkostningene er ganske store. Selv om man ikke blir tatt i direkte løgn, tror jeg at man på et dypere mellommenneskelig nivå fornemmer graden av oppriktighet hos et annet menneske. Her er det ikke bare snakk om den typen løgn folk gjør med overlegg, men snarere den typen løgn man serverer uten å tenke seg om. Mange sier ja når de egentlig mener nei, fordi de opplever et sosialt press eller frykter at den andre blir skuffet hvis de avviser et forslag. I parforhold hvor denne typen unndragelser av sannheten og sine egentlige meninger bygger opp en usynlig mur mellom partene, og til sist er muren så tykk at de ikke klarer å forholde seg til hverandre i det hele tatt, og de begynner å leve hvert sitt liv ved siden av hverandre eller som separerte. Dette er en type løgn som ikke er direkte ondsinnet, men ofte handler om menneskets tendens til å unngå ubehagelige følelser. Det blir greiere der og da, men det svekker både vår egen karakter og våre relasjoner på lengre sikt. Jeg tror med andre ord at det er mange små uskyldige løgner som etterhvert spinner oss inn i en situasjon hvor vi gradvis mister oversikt og integritet.
Et annet spørsmål er om det noen gang er greit å lyve. Jeg mener at sannhet og oppriktighet som regel er best, men ingen regel uten unntak.
Etter samtalen i Farsund fikk jeg et spørsmål om en helt bestemt sak. Det dreide seg om å lyve for å komme seg unna en kriminell gjeng. Det vil si at en uskyldig gutt hadde etablert vennskap med folk som hadde tilhørighet i et kriminelt miljø. Han hadde til slutt sagt fra til foreldrene sine og fått hjelp til å kontakte politiet. Gjengen ble tatt og gutten ble siden konfrontert av gjengen. Han sa at det ikke var han som tystet, og de trodde ham. Det var en løgn, men det var sannsynligvis med på å gjøre resten av livet hans litt enklere. Den langsiktige planen var å komme seg unna disse menneskene, og denne løgnen var muligens første skritt på veien. I en slik situasjon oppfatter jeg løgn på linje med vold. Gutten har blitt tvunget inn i situasjoner han ikke likte, og gjorde til slutt det riktige ved anmelde forholdene. Gjengen ba ham om å lyve til foreldre og bekjente, noe han også gjorde i en viss tid, men til slutt føltes det alvorlig feil. Å lyve for den kriminelle gjengen betrakter jeg som selvforsvar. Det blir på samme måte som med vold. Jeg er i prinsippet imot vold, men dersom du blir angrepet anser jeg det som uklokt å ikke forsvare seg.
Det er mange aspekter ved løgn, og i Farsund drøftet vi flere av dem. Èn ting jeg er ganske sikker på, er at man lyver mer enn man tror. Dersom du begynner å legge merke til din egen grad av oppriktighet, og hvor ofte du unndrar eller tilslører sannheten, så tror jeg mange blir overrasket. Det er ikke sikkert at så mange lyver på den åpenbare og direkte måten, men små hvite løgner, og formuleringer som har til hensikt å tåkelegge sannheten, mener jeg er veldig vanlig, og jeg mener det er en psykologisk skadelig uvane.

 

Bli medlem på Patreon

Denne episoden er kun et kort utdrag fra en lengre episode som er publisert på min Patreon side. Jeg legger ut en liten smakebit her, og jeg håper at det frister flere av dere, som finner verdi på SinnSyn, til å støtte prosjektet. På www.patreon.com/SinnSyn har jeg etablert et Mentalt treningsstudio hvor du får tilgang på eksklusivt ekstramateriale. På Patreon publiserer jeg videoer, ekstra episoder av SinnSyn og konkrete selvhjelpsøvelser. Som medlem på min Patreon side kan du også høre meg lese mine egne bøker, og først ut er «Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes». Hver måned leser jeg et par kapitler, og på slutt av hvert kapittel vil jeg utfordre deg til å implementere de psykologiske og filosofiske ideene i ditt eget liv ved hjelp av konkrete øvelser. Jeg er overbevist om at hjernen er en muskel som trenger trening, på lik linje med resten av kroppen. Har du sterke muskler i armer og bein, klare du kanskje å løfte tunge kasser. Har du solide mentale muskler, klarer du å stå i utfordringer, håndtere stress, lodde dybden i deg selv og skape et meningsfullt liv med gode relasjoner. På SinnSyns mentale helsestudio inviteres du til flere dypdykk i menneskets indre liv, og det gjøres i samme takt og tone som du er vant til fra den åpne podcasten. Jeg håper at du vil bli medlem på Patreon dersom du er en person som finner verdi i dette prosjektet, og som derfor har lyst til å støtte meg med et lite beløp i måneden. På Patreon kan du støtte meg med 5, 8 eller 14 dollar i måneden. Det bør ikke tilsvare mer enn en kopp kaffe i uke, og ved hjelp av din støtte kan jeg fortsette å jobb med SinnSyn.

Jeg liker å jobbe med SinnSyn og WebPsykologen, men jeg bruker enormt med tid på dette. I tillegg er det mer kostnadskrevende enn man skulle tro rent økonomisk sett. Hvis du setter pris på det du får her på SinnSyn, og har mulighet og lyst til å bli medlem på Patreon med et lite beløp i måneden,kan du bidra til å holde hjulene i gang her på podcasten, og dersom flere av dere støtter podcasten med en liten sum, kan jeg gradvis øke både kvalitet og kvantitet på hele prosjektet. Som takk for søtten, vil du også få mye ekstramateriale. Denne korte episoden innledet med en smakebit fra et lengre lydopptak og filmopptak som altså er publisert i sin helhet på Patreon og venter på deg som blir medlem på SinnSyns mentale helsestudio. Et medlemskap har ingen bindingstid, og det er noe du kan si opp med et tastetrykk. Dette er en finansieringsmodell som belager seg på tillit og støtte. Patreon er en side for artister og andre folk som lager innhold, men som i utgangspunktet ikke har mulighet til å tjene så mye på dette innholdet. I prinsippet er SinnSyn gratis for alle, og det skal det fortsette å være. Likevel håper jeg at noen av dere som hører på, synes det er verdt å støtte podcasten med en liten sum, og på den måten kan innholdsskapere som meg selv få noe tilbake for all tiden og kreftene som legges inn i arbeidet. For dere som ikke har mulighet til å støtte SinnSyn, er det selvfølgelig helt i orden. Da kan du høre ukentlige episoder som vanlig her på den åpne podcasten uten noen form for dårlig samvittighet. Mitt mål er å spre kunnskap og interesse for filosofi, psykologi og menneskets indre liv til så mange som mulig. Jeg påstår at jeg ønsker å si noe nytt om ting du har tenkt på før, eller noe selvfølgelig om ting du aldri har tenkt på, og jeg tror dette kan være viktig for et bredt spekter av mennesker. Derfor er det viktig for meg at den offisielle podcasten ikke blir lagt bak en betalingsmur, og dermed blir utilgjengelig for de som har en vanskelig økonomi. De som blir medlemmer av SinnSyn på Patreon, inviteres bak muren og får tilgang på ekstramaterialet, samtidig som de bidrar til å holde lysene på både foran og bak betalingsmuren. Håper å se deg på Patreon, ellers: Tusen takk til dere som allerede er Patreon Supportere. Deres bidrag gjør en verden av forskjell for meg. Tusen hjertelig takk!!

En annen måte å støtte podcasten på, er å kjøpe merchandise fra SinnSyn. Er du en person som liker å tenke litt dypere, og ser på denne typen refleksjon og ettertanke som mental trening, mener jeg at man bør ha treningstøyet i orden. På et nettsted som heter Teespring har jeg min egen butikk hvor du kan få kjøpt SinnSyns kolleksjon av «mentalt treningstøy». Kolleksjonen heter «Alt du tenker og føler er feil», og hvis du skjønner hva det slagordet forsøker å formidle, må du nesten ha en skjorte som reflekterer denne innsikten. Sjekk ut mine T-skjorter og hoodies på Tespring. Linken finner du i showrotes eller på webpsykologen.no. Takk for følge og takk for støtten!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here