Tankevekkende

Terapi handler om å modifisere og utvide våre indre modeller slik at de blir mer fleksible og dermed atskillig bedre å navigere etter gjennom livets opp- og nedturer.

Se videoforedraget her

Når vi står foran et speil for å pynte på hodet og gi det en sosialt akseptabel fasade, hender det at vi opplever modellen som flott og tiltrekkende, mens andre ganger opplever vi modellen som lite attraktiv og frastøtende. Det betyr ikke nødvendigvis at hodet i den virkelige verden har endret utseende, men at modellen i vårt eget hode forkludres av følelser og ”psykologiske stemninger” i vårt indre landskap. Men hva er forholdet mellom vår egen modell av virkeligheten og den egentlige virkeligheten? Nettopp det er det intrikate spørsmålet som har hjemsøkt vestens filosofi gjennom uminnelige tider.

Dersom vi kommer til en dyp erkjennelse av at vår opplevelse av virkeligheten, andres opplevelse av den samme virkeligheten og virkeligheten i seg selv (dersom den eksisterer) kan være svært forskjellig, har vi vunnet et viktig psykologisk verktøy. Det betyr at vi ikke nødvendigvis kommer til å stole på aller våre emosjonelt ladede fortolkninger av oss selv og vår plass i livet. Dystre dager og negative tilbakemeldinger vil ikke i like stor grad få lov til å styre vår identitetsfølelse og dagsform. På bakgrunn av en erkjennelse av ovenstående, kan vi til en viss grad diskvalifisere en følelse av å være verdiløs fordi vi vet at følelsen ikke nødvendigvis er ”sann” og dermed kan den heller ikke tilskrives en absolutt definisjonsmakt over vår egen faktiske verdi. På bakgrunn av ovenstående er det overhengende sannsynlig at den negative selvfølelsen er korrumpert av negativt forskrudde modeller som lurer oss inn i depresjon fordi vi blindt stoler på modellenes virkelighetsvurderinger. På sett og vis er det først og fremst Freud som har satt fingeren på dette innenfor psykologien. Han påpeker at våre indre modeller av virkeligheten er skrudd sammen på bakgrunn av tidligere erfaringer og relasjoner til foreldre, noe som gjør vår selvfølelse sårbar og til dels upålitelig, hvis ikke udugelig, dersom vi har vokst opp under dårlig omsorg i utrygge omgivelser. Terapi handler om å modifisere og utvide våre indre modeller slik at de blir mer fleksible og dermed atskillig bedre å navigere etter gjennom livets opp- og nedturer.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.