Når barn blir foreldrenes fortrolige

Noen foreldre skilter med at de har åpent forhold til sine barn hvor de kan snakke om alt. Det kan være en god ting, men det kan også være et varselsignal om barn i rollen som partnersubstitutt.

Barn trenger trygge og stabile foreldre. Foreldrene skal gi barna omsorg, empati og føringer i livet. Noen foreldre skilter med at de har et veldig åpent forhold til sine barn hvor det er mulig å snakke om alt. Det kan være en god ting, men det kan også være et varselsignal. Når barn våger å være fortrolig og åpne med sine foreldre, fundert i en ramme hvor foreldrene fungerer godt som omsorgspersoner og livsveiledere, kan åpenheten være en del av en god relasjon. Men det finnes også eksempler hvor foreldre har misforstått denne åpenheten med sine barn. Åpenheten skal ikke gå begge veier. I noen tilfeller, hvor foreldre sliter med ekteskapet eller har få andre voksenpersoner å snakke med, hender det at barn inntar rollen som ”partnersubstitutt”. Under en ”fane av åpenhet” ventilerer foreldrene sine egne anliggende i relasjonen til barna, noe som gjør at barna plutselig, og gjerne på en ganske subtil måte, får et ansvar de egentlig ikke skulle hatt. Det kan anstifte en underliggende utrygghet i barna som hemmer deres utvikling. Hva skjer når barn blir partnersubstitutt er tema i denne videoen.

 

 

På webpsykologen har vi en egen side som er lagt opp som en slags ”selvhjelpstest” i forhold til en del av de vanligste problemene som kan oppstå i familier. Testen forsøker å gi et bredere innblikk i familiens psykologi, samt noen tips til hvordan man kan skape endringer i relasjon til sine nærmeste.

 

 

 

Psykologspesialist
Sondre Risholm Liverød
WebPsykologen.no

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here