#114 – Dødskafeer

Bør man tenke mer på døden for å forsone seg med egen dødelighet? Eller bør man forsøke å unngå tanker om døden for å skåne seg selv for unødvendig angst? Det blir et viktig spørsmål i dagens episode. For tiden blir det opprettet såkalte dødskafeer rundt om i landet. Her kan man møtes til en matbit og en samtale om døden. Er det en god ide?

Medeleine Mellemstrand jobber for NRK Sørlandet, og hun lager et program om døden. Hun spurte om vi kunne snakke om døden, ettersom jeg har viet et helt kapittel til dette tema i Psykologens Journal, og kanskje fordi jeg selv har vært forholdsvis åpen om min egen filosofiske dødsangst. Jeg er ikke redd for å dø i dag eller i morgen, og begrenser ikke livet mitt for å redusere risikoen for å dø for tidlig, men jeg har alltid hatt et ubehag knyttet til både døden og dødens onde tvilling: Meningsløsheten.

I god psykoterapeutisk ånd har jeg tenkt at det vi er mest redde for, er det vi bør utforske, og derfor har min egen dødsangst fungert som en slags kilde til mange av mine skriveprosjekter og nysgjerrighet rundt menneskets eksistensvilkår. Spørsmålet er om dette er riktig vei å gå.

  • Bør man tenke mer på døden for å forsone seg med sin egen dødelighet?
  • Lever vi friere dersom vi slipper å bruke masse energi på å distrahere oss selv fra livets mest grunnleggende realitet, nemlig det faktum at vi ikke lever evig.
  • Kan en underliggende dødsangst være kimen til et langt liv på flukt fra noe vi uansett ikke kan flykte i fra?

I så tilfelle kan det hende at døden er noe vi må stirre i hvitøyet, og noe vi må lære oss å tåle for å leve på en god måte. Det kan også hende at tanker om døden eskalerer dødsangsten og gir oss et langt liv i panikk for det uunngåelige. I så tilfelle kan det hende at vi er best tjent med å tenke minst mulig på døden, og heller ta et glass whisky når tanker om døden melder seg i vår bevissthet. Man kan argumentere for begge deler, og i dagens episode forsøker vi å resonnere oss frem til den beste løsningen.

  • Hvordan blir man egentlig kvitt dødsangst?

Dette er et tema vi bruker halvannen time på i dag, men det er mulig vi trenger mer tid. Madeleine kan fortelle at det for tiden dukker opp såkalte dødskafeer rundt om i landet. Det vil si møteplasser med servering hvor folk samles for å snakke om døden. Er det lurt? 

Jeg ha også skrevet om døden, dødsangst og muligheten for å forsone seg med sin egen dødelighet i «Psykologens Journal», som altså kom ut på Cappelen Damm høsten 2018 og kan bestilles på linken til venstre. Jeg er veldig glad for at flere av dere allerede har bestilt bøkene mine, og det er med på å støtte dette prosjektet og gi SinnSyn mulighet til å publisere nye episoder hver uke i tiden fremover. Takk til dere! 

Madeleine hadde nok håpet at møte med meg skulle opplyse henne om tematikken rundt døden, men jeg er redd for at jeg skapte mer forvirring enn oppklaring. Det er vel fordi jeg fortsatt er ambivalent til døden, og samtidig tror jeg at jeg er langt bedre til å skrive om dette tema enn til å snakke om det. Det er mange temaer jeg kan snakke med letthet om, men døden er ikke ett av dem. Hvis du vil vite mer om hva jeg tenker om døden, håndtering av dødsangst, og hvordan jeg forholder meg til min egen dødsangst, er alt sammen utførlig dokumenter i «Psykologens Journal», som altså er en slags faglig, eksistensiell, dokumentarisk, sakprosa bok med innslag av selvbiografiske elementer.

Eller vil jeg nok en ganske take alle som hører på SinnSyn. Liker du podcasten, blir jeg glad for tilbakemeldinger i iTunes og veldig glad for alle som anbefaler podcasten til venner og bekjente, eller deler episoder og linker til SinnSyn i sosiale medier.

På slutten av dagens episode snakker jeg også kort om muligheten for å håndtere døden med humor. Humor regnes som en moden psykisk forsvarsmekanisme, og en undervariant som kalles for galgenhumor, kan ha den funksjonen at den lar oss møte døden med en slags humoristisk distanse. Den tillater oss å nærme oss livets mest forferdelige realiteter uten å lide psykisk sammenbrudd. Dermed er galgenhumor, eller sort humor, noe som gjerne brukes for å nærme seg døden med en slags humoristisk rustning. Siden jeg er opptatt av standup komikere, kom jeg på at Pete Davidson har snakket en del om farens død i sine show preget av svært sort humor. Dette klippen kan du høre helt på slutten av denne episoden, som altså har fått navnet “Dødskafeer”.

Av Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no & SinnSyn

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here