#121 – Humørets psykologi

Denne episoden skal blant annet handle om humør. Humøret vårt skifter fra dag til dag, og noen ganger fra time til time. Humøret har en sterk påvirkning på våre opplevelser, holdninger, selvbilde og motivasjon. Siden humøret svinger, risikerer vi at alt annet vi foretar oss svinger i takt med humøret. De klokeste av oss lar ikke vår egen selvfølelse påvirkes av humøret vårt fra dag til dag, ettersom det innebærer at vi får en svært svingende og ustabil selvfølelse. Det kan også vært lurt å la andre faktorer som motivasjon, holdning og livsgnist være så fristilt som mulig fra humørsvingninger. Det finnes selvfølgelig også de som har et ganske stabilt humør, noe som kanskje gjør at det er lettere å oppretthold mental balanse.

Dersom humøret er en avgjørende faktor for psykologisk likevekt og velbefinnende, er spørsmålet i hvilken grad vi kan være med på å regulere vårt eget humør. Det spørsmålet er det skrevet mange bøker om, og i det første segmentet i dagens episode skal jeg oppsummere en av dem. Det er boken til Robert E. Thayer som heter ”The Origin of Everyday Moods: Managing Energy, Tension, and Stress ” fra 1996. Kanskje er det måter å leve på som stabiliserer humøret på et forholdsvis positivt nivå. Hvilke faktorer spiller inn, og hvilke grep kan vi gjøre for å klatre opp til et stabilt godt humør? 

I mange episoder her på SinnSyn handler det om vårt psykologiske liv og hvordan ubevisste konflikter og undertrykte følelser forkludrer vårt selvbilde og tilslører alle våre opplevelser. I dag skal det handle om noe av det samme, men jeg vil fokusere mer på konkrete biologiske faktorer og ytre forhold som er med på å diktere og styre vår opplevelsesverden. Jeg vil begynne med en bok om «humørets psykologi» som handler mye om rent biokjemiske parametere som spiller inn på vår livsførsel. Kanskje viser det seg at vi kan gjøre små grep i tilværelsen som til sammen vil forbedre vår psykiske helse ganske mye. Da er spørsmålet om vi kommer til å gjøre disse grepene, eller fortsette i samme spor som før, vel vitende om at flere av våre automatiske mønstre fører til et dårlig humør, mindre energi og mer frustrasjon. Det er nemlig slik at mange av oss vet ganske mye om hvordan vi burde leve, hva vi burde spise, når vi burde spise det og hvor mye søvn vi trenger, men likevel lever vi ikke i tråd med denne innsikten. Hvorfor?

“Kvaliteten på livet er avhengig av humøret, og alt vi opplever farges av humøret. Da er det viktig å vite hva som påvirker humøret og hvordan vi kan kontrollere det. Det er tema for denne episoden av SinnSyn”

Selvfølelsens Psykologi

Deler av denne episoden er hentet fra boken «Selvfølelsens Psykologi». God selvfølelse handler selvfølgelig ikke bare om god selvdisiplin, men det er ett av mange aspekt knyttet til selvfølelse. Er du mer interessert i psykologi og menneskets muligheter for vekst og utvikling, håper jeg du vurderer bøkene til WebPsykologen som er skrevet i samme takt og tone som denne podcasten. I bøkene går jeg litt lenger og litt dypere, og de inneholder til sammen over 50 øvelser du kan gjøre for å styrke din selvfølelse og ditt selvbilde. Bøkene er skrevet for fagfolk og folk flest. Er du en terapeut som ønsker å hjelpe dine klienter med problemer knyttet til selvfølelse, håper og tror jeg at du kan finne mange nyttige tips, innfallsvinkler og øvelser i disse bøkene. Er du en person som er interessert i selvutvikling på vegne av deg selv eller noen du kjenner, tror jeg også at du kan ha god nytte av disse bøkene. Klikk deg inn på linken her hvor bøkene er til salgs med best pris, fri frakt og rask levering.

Første segment i denne episoden er basert på denne artikkelen:

Slik påvirkes humøret ditt

Kvaliteten på livet er avhengig av humøret, og alt vi opplever farges av humøret. Da er det viktig å vite hva som påvirker humøret og hvordan vi kan kontrollere det. Les mer om ”humørets psykologi”.

 

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here