#137 – De store spørsmålene

Kan en en lege og humanetiker snakke med en psykolog, en prest og en lærer om livets mest grunnleggende spørsmål på en fornuftig måte? Kan våre ulike perspektiver ta oss dypere inn i livets mysterier? Det er spørsmålet i denne episoden av SinnSyn.

 


17. oktober 2019 var jeg på teateret i Kristiansand for å drøfte livets store spørsmål med en lege og en prest. Legen heter Preben Aavitsland, og han er kommuneoverlege i Arendal og Froland og overlege ved Folkehelseinstituttet. Han er også medlem av Humanetisk forbund. Presten heter Aud Sunde Smemo, og hun er sokneprest i Kristiansand. Hun hører til i den vakre og majestetiske domkirken på torvet i byen. Hun er en forholdvis liberal teolog, men vi klarer likevel å være uenige om en hel del ting. Denne paneldebatten skulle sette fokus på livets store spørsmål, og det var Mental Helse som stod for arrangementet. Ordstyrer og primus motor bak kveldens «happening» heter Erlend Waade. Han er en utrolig fin fyr: Klok, sindig og engasjert. Han er debattant, skribent og lærer, og jeg kjenner han fra tidligere arrangementer i regi av Mental Helse.

Vi skulle ikke takle enkle spørsmål denne kvelden. Erlend Waade hadde satt opp følgende agenda:

 

 

 

  • Har livet en dypere mening? 
  • Er religiøs tro sunt eller usunt? 
  • Er det det samme hva vi tror og håper på?
  • Trenger vi en ny tro for en ny tid?
  • Kan vitenskapen erstatte religionene? 

Jeg synes at dette ble en spennende debatt. Vi var på teateret i Kristiansand, og salen var stappfull. De som ikke kom i god tid, måtte sitte på gulvet eller i trappene. Noen var så uheldige at de ikke kom inn da lokalet til slutt var overfylt. Det var virkelig gøy at så mange mennesker tok turen til dette arrangementet en torsdagskveld i oktober. Det vitner om at folk faktisk er veldig interessert i samtaler som stikker litt dypere, og mange er interessert i menneskets eksistensielle grunnvilkår. Omtrent halvparten av publikum definerte seg som troende, mens cirka 30 % anga at de ikke var troende, og jeg vil anslå at cirka 20 % ikke svarte på dette spørsmålet fra ordstyrer.

I første del av dagens episode skal du få være med på paneldebatt om livets store spørsmål. Deretter kommer salen til orde og stiller sine spørsmål. Det blir snakk om mirakler, døden, human etisk forbund, moral og etikk. Jeg vil benytte anledningen til å takke Mental helse for et spennende og litt utradisjonelt arrangement, og spesielt takk til Erlend Waade som stødig ordstyrer. Jeg ble invitert på grunn av mitt engasjement i forholdet mellom psykologi, filosofi og religion eller religionskritikk, og du som følger SinnSyn vet at dette engasjementet har jeg dokumentert i boken som heter «Psykologens Journal». Hvis du synes denne typen tematikk er interessant, så håper jeg selvfølgelig at du klikker deg inn på WebPsykologens bokhandel  WebPsykologen.no og anskaffer deg «Psykologens Journal» til best pris med gratis frakt og rask levering.

Vel møtt til en ny episode av SinnSyn!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here