#150 – Slik er de lykkeligste menneskene

De som anvender et modent forsvar i møte med motgang og følelsesmessig smerte, har mer suksess på jobb og lever et lykkeligere familieliv enn de som henfaller til mindre modne forsvarsmekanismer.


Flere episoder her på SinnSyn har handlet om «Lykke», og det skal det gjøre denne gangen også. Dette blir en av de kortere episodene hvor jeg tar for meg et tema og kommer i mål før det har gått en halvtime. Jeg er altså ikke ferdig med «lykke» riktig ennå, og de som hørte episodene fra filosofifestivalen 2019 vet at «lykke» var tema der også. I dag skal jeg ikke gjenta poengene fra disse episodene, men se på forholdet mellom psykiske forsvarsmekanismer og «kunsten å leve et lykkelig liv». Det viser seg at de menneskene som i all hovedsak fungerer på modne forsvarsmekanismer rapportere mer livsglede og et lykkeligere liv enn de som er mer nevrotiske eller primitive i håndtering av følelser og psykologisk ubehag. Dette er kanskje ikke så kontroversielt, kanskje det til og med er forventet, men jeg vil likevel si litt om hvorfor et modent forsvar borger for et godt liv. Og evnen til å leve et langt og lykkelig liv kan derfor være forbundet med evnen til å håndtere sitt indre liv på en mest mulig oppriktig måte. Hvordan gjør man det mon tro? Velkommen til en ny episode av SinnSyn.

Denne episoden er basert på følgende artikkel:

Slik er de lykkeligste menneskene

De som anvender et modent forsvar i møte med motgang og følelsesmessig smerte, har mer suksess på jobb og lever et lykkeligere familieliv enn de som henfaller til mindre modne forsvarsmekanismer.

Kilder

Vaillant GE., Bond M., & Vaillant CO. An empirically validated hierarchy of defense mechanisms. Arch. Gen. Psychiatry 43(8):786-794, 1986.

Perry JC. & Cooper SH. An empirical study of defense mechanisms: I. Clinical Interview and life vignette ratings Arch. Gen. Psychiatry 46:444-452, 1989.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here