#158 – Salg av frykt og hypokondere

Å skape frykt blant mennesker, og deretter tilby en frelsende løsning, er det beste og eldste salgstrikset som finnes. I denne episoden skal vi se på ”Fryktbransjen”.

Jeg vil undersøker hvordan angst, stress og frykt driver forbrukermarkedet. Alt fra bilforsikring til treningsprogram, fra antioksidanter til coronavirus selges med en viss appell til menneskers bekymring. Evolusjonsmessig sett lønner det seg å være på vakt. Hvis vi tar for lett på trusler, kan vi stryke med. Hvis vi  legger merke til en bevegelse i pereferien, er det bedre å anta at det er en sulten løve enn en busk som blafrer i vinden. Dermed reagerer vi med alarmberedskap for sikkerhetsskyld. Når et nytt influejsavirus dukker opp, er det heller ikke helt unaturlig at vi reagerer med en viss bekymring og panikk, men det finnes også en del faktorer som potensielt sett fyrer opp våre fryktreaksjoner til et unødvendig høyt nivå. Vi er opptatt av farer, og forbrukersamfunnet konkurrerer om vår oppmerksomhet. I så henseende er det lurt å lokke oss med trusler i passe prosjoner.

TAKK til Patreon medlemmer

I denne posten vil jeg også benytte anledningen til å rette en enormt stor TAKK til alle dere som har blitt Patreon-supportere, eller meldt dere inn i SinnSyns helsestudio. Deres bidrar gjør en stor forskjell, og jeg setter stor pris på det. Å drive denne podcasten er ressurskrevende både med hensyn til tid og økonomi, og deres bidrag sørger for at jeg kan fortsette arbeidet og jobbe med forbedringer både på kvalitet og kvantitet. Tusen takk!

For de som ikke har fått med seg at SinnSyn og WebPsykologen har fått en Patreon-konto, kan jeg kort si at de som finner verdi i denne podcasten, kan støtte prosjektet med en sum i måneden via en service som altså heter Patreon. Ved å gi et lite bidrag, blir du også mdlem av SinnSyns mentale helsestudio og får en rekke fordeler. Blant annet vil du få en del episoder tidligere enn andre, du vil få fra 12 til 40 ekstra episoder i året, som regel mange flere episoder hver måned, og jeg kommer til å legge ut videomateriell og lignende som en takk til alle dere som søtter podcasten. I tillegg skal jeg lage en episode hver måned hvor jeg presenterer en øvelse som jeg selv har hatt nytte av, og en øvelse jeg mener kan være med på å styrke våre mentale evner og psykiske velbefinnende. Så heng deg på! Men hvis du er en person som finner verdi her på SinnSyn, men har det økonimisk vanskelig, så vil jeg ikke at du skal betale noe som helst. Da skal du få episoder på ukentlig basis uten kostnader akkurat slik som før. Eneste forskjellen nå, er at jeg bygger opp et bibliotek med ekstra episoder bak en betalingsmur for de som har mulighet til å gi et lite bidrag til videre drift av denne podcasten. Målet mitt er å lage et lite samfunn som bidrar til driften av podcasten slik at jeg på sikt kan prioritere mer tid og krefter til dette prosjektet. De som bidrar vil med andre ord være md på å holde hjulene i gang og sørge for at jeg får mulighet til å jobbe mer systematisk med SinnSyn og WebPsykologen. Tusen takk til alle som har meldt seg på i klubben så langt, og velkommen til dere som kunne tenke dere et medlemskap i SinnSyns mentale helsestudio.

For mye fokus på psykisk helse?

Et annet element jeg har diskutert i tidligere episoder her på SinnSyn, spsiesielt i samtale med psykolog og filosofi Ole Jacob Madsen fra Universitetet i Oslo, handler om hvordan vår oppmerksomhet på forekomsten og årsaken til psykiske helseplager er med på å konstituere flere psyksike helseplager(!) Når vi studerer menneskets psykiske helse, utvikler et større reportoar av begreper på ulike plager og problemer, er vi samtidig med på å lage nye sykdomsnarrativer. I det vi fokuserer på unge menneskers psykiske helse, og spør dem stadig flere spørsmål om følelser og potensielle vanskeligheter, kan det hende vi gir grobunn for nettopp de vanskelighetene vi tilstreber å belyse i vår iver etter å forstå de psyksike vilkårene til mennesker. I verste fall får vi mer psykisk lidelse av å studere psykisk lidelse(!)

De fleste som har valgt en karriere innenfor psykologi og forskning, har ikke valgt dette fordi de ønsket å påføre mennesker flere psykiske plager, men kanskje det er en utilsiktet bivirkning av mer fokus på psykisk helse? Dett er vitterlig et paradosk. Vi ønsker å forske på mennesker for å forstå ulike mekanismer, og mulignes finne løsninger som avhjelper probelemr, men så viser det seg at denne gesjeften potensielt sett kan konstruere lidelser, snarere enn å belyse og eventuelt kurere dem, noe som er et kraftig støt for baugen for mennesker som vier sitt liv til helsearbeid og forskning. Dette kan sannsynligvis også ramme meg og denne podcasten, og jeg tror det er derfor jeg hele tiden poengterer at «alt du tenker og føler er feil». Vi må ikke låse oss fast til et sykdomsnarrativ som kjører livet vårt inn i et trangt spor. Det er livsfarlig, og sannsynligvis ganke vanlig.

Med andre ord er det kulturelle klima en viktig faktor som påvirker menneskers helse, og alle de foretakene som påvirker kulturen og den allmenne oppfattelsen, har ofte en mer omseggripende innflytelse enn man kanskje tror. I dag bruker for eksempel unge mennesker ofte et slags «psykiatrisk språk» på sine hverdagslige opplevelser og erfaringer. I verste fall blir de fanget av nocebo-lignende forbannelser. Hvis du er mer interessert i denne typen problematikk, kan du gå tilabke i SinnSyns arkiver og høre samtalen jeg hadde med psykolog og filosof Ole Jacob Madsen. Du finner episodene her:

Coronavirus og influensahysteri

I avspilleren øverst i denne artikkelen kan du høre denne artikkelepisoden som handler om frykt. I dag er det coronaviruset som høster mye mediedekning og anstifter en del bekymring over hele verden. Jeg skal ikke utelukkende fokusere på influensa i denne episoden, men “salg av frykt” mer egenerelt. Dette blir en forelngelse av forrige episode som handlet om “Influensa og hysteri”.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here