#177 – Kritikk og kritiske personer

Vi kan lære av kritikk eller bli såret. Vi kan gi konstruktiv kritikk eller kritisere andre fordi vi har uavklarte følelser i oss selv. Kritikk er et finurlig fenomen. Noen ganger vil ærlighet oppleves som kritikk, og da er spørsmålet om vi egentlig burde lyve for å skåne andres følelser.

Det finnes to typer kritikk. Den ene er velmenende og upartisk, mens den andre kommer fra kritiske personer som kompenserer for sin egen følelse av misnøye ved å klage på andre. Hvordan ytrer vi og mottar kritikk? Det er spørsmålet i første segment av dagens episode. I andre del skal du få være med til Østfold. 11. september 2019 holdt jeg et foredrag for en interesseorganisasjon for økonomer og økonomistudenter. De ønsket seg et humanistisk innslag med fokus på relasjoner. Et typisk «buzzword» er relasjonskompetanse, og det ble tittelen på mitt foredrag. Jeg er usikker på om relasjonskompetanse er noe man kan lære seg ved å lese en bok eller følge bestemte regler for sosialt samspill. Dersom strategien er å lære seg sosiale koder, høflige fraser, forførende kroppsspråk og andre «mellommenneskelige triks», så tror jeg man risikerer å bli en forferdelig person. Man risikerer å bli et påtatt menneske som bare følger regler for å nå et mål, og jeg tror det er en strategi som ikke gir deg bedre relasjoner, snarere tvert imot. For å være en person som kommer godt overens med andre mennesker, lønner det seg ikke å spille et spill, men være oppriktig. Å ha relasjonskompetanse handler for meg om å være en god person, og hvordan man blir det, går det an å snakke om i minst én time, noe jeg også gjorde en kveld i Moss. Foredraget i andre segment av denne episoden inneholder mange ting jeg har snakket om før her på podcasten, men første del av episode er ganske nytt stoff.

Dagens episode er basert på denne artikkelen:

Kritikk og kritiske personer

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here