#187 – Åndenes makt

Døde mennesker kommuniserer via dårlige lydopptak. Ansiktet til Jesus dukker opp i en sky på himmelen og fru Hansen ser ansiktet til sin avdøde mann i en brent toast. Mennesker tror på utrolige ting, og hvordan skal vi forstå det?

Jeg har diskutert tro og tvil med mange mennesker fra ulike miljøer. Noen har forholdsvis gode argumenter for sine overbevisninger, mens andre baserer seg på et mer frynsete bevisgrunnlag. Jeg har for eksempel diskutert differensialdiagnostikk med debattør, journalist og katolikk Iben Thranholm fra Danmark. Hun hevdet at ikke alle mennesker med alvorlige sinnslidelser var psykisk syke, men snarere besatt av demoner. Hvordan vi vet hvem som er demonbesatt og hvem som kvalifiserer for diagnosen F22.0 Paranoid psykose, vet jeg ikke, men Thranholm forsikret meg om at den katolske kirke kunne avhjelpe psykiatrien på dette området. Med andre ord finnes det mange mennesker som har utrolige ideer, og det finnes mange mennesker som har en tettere kontakt til den åndelige verden enn meg selv. I dagens episode skal jeg utforske dette området litt mer. Tema er illusjoner og vrangforestillinger. Jeg skal si noe om magiske tall, de som påstår at de kan snakke med de døde, hemmelige tegn og tilfeldigheter, som kanskje ikke er så tilfeldige likevel…

Velkommen til enda en mystisk og litt okkult episode av SinnSyn. 

Dagens episode baserer seg mye på arbeidet jeg gjorde i forbindelse med utgivelsen av «Psykologens Journal». I boken har jeg et lengre kapittel om ulike forståelser og oppfattelser av det overnaturlige, hvordan mennesker lager sammenhenger der de ikke egentlig eksisterer, og hvorfor vi tiltrekkes av erfaringer og svar som antyder en åndelig dimensjon. Hvis du er interessert i denne tematikken, så håper jeg selvfølgelig at du klikker deg inn på WebPsykologen.no og anskaffer deg boka.  

For den psykologisk interesserte

Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på WebPsykologens bokhandel og sørger for at du får én eller flere av mine bøker i posten i løpet av få dager. Eventuelt kan du klikke deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du en del ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn, videomateraiell som ikke publiseres andre steder, og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Etter at jeg har jobbet meg gjennom alle kapitlene i Selvfølelsens Psykologi, går jeg videre med min neste bok, Jeg, meg selv og selvbildet. Den er også full av øvelser og tips knyttet til selvbildet. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn.

 

En annen måte å støtte podcasten på, er å kjøpe merchandise fra SinnSyn. Er du en person som liker å tenke litt dypere, og ser på denne typen refleksjon og ettertanke som mental trening, mener jeg at man bør ha treningstøyet i orden. På et nettsted som heter Teespring har jeg min egen butikk hvor du kan få kjøpt SinnSyns kolleksjon av «mentalt treningstøy». Kolleksjonen heter «Alt du tenker og føler er feil», og hvis du skjønner hva det slagordet forsøker å formidle, må du nesten ha en skjorte som reflekterer denne innsikten. Sjekk ut mine T-skjorter og hoodies på Tespring. Linken finner du i showrotes eller på webpsykologen.no. Takk for følge og takk for støtten!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here