#243 – Sannhetens og fantasiens paradoks

En ide kan forandre virkeligheten, og virkeligheten kan påvirke våre ideer. Forholdet mellom den indre verden og den ytre virkeligheten er aldri helt avklart. Finnes det noe som er helt sikkert, er er alt i en slags uendelig forandring?

Ikke tro på tankene eller følelsene dine. De lurer deg! Dette er et råd jeg gir til mange pasienter. Er det et godt råd? 

I denne episoden skal jeg innlede med historien om Fuglemannen. Det var en pasient jeg ble kjent med på psykiatrisk avdeling for mange år siden. Han var plaget av demoner, men han hadde en usynlig fugl i et bur som beskyttet han mot onde makter. Fuglemannen var en særdeles interessant person, og jeg kommer aldri til å glemme han. Hans problemer illustrerer også menneskets epistemologiske utfordringer: Hvordan kan vi vite at det vi mener å vite er sant. Sannhet er et relativt begrep og ulike tradisjoner har ulike krav til hva som regnes for sant. I andre del av dagens episode skal du få høre et klipp fra den andre podcasten jeg har sammen med Pastor Rune Tobiassen. Rune og jeg er gode venner, men vi har helt forskjellige syn på livets store spørsmål. Vi er også uenige om hva som skal til av bevisførsel før vi velger å tro på en påstand. Debatten mellom Rune og meg får av og til litt høy temperatur, men som regel klarer vi å ro det i land på en sivilisert måte. Velkommen til en ny episode av SinnSyn hvor vi skal bevege oss i spenningsfeltet  mellom tro og tvil – Fantasi og virkelighet.

Deler av dagens episode her hentet fra boken som heter “Psykologens Journal“. Det er boken hvor jeg selv går i dialog med meningsmotstandere for å utforske livets mest intrikate og eksistensielle problemstillinger. I denne boken er jeg personlig til stede med egen uro og mine uavklarte spørsmål. Det er med andre ord en reise i livets store spørsmål og et forsøk på å skrive meg ut av min egen uro. Det er en bok i sjangeren “personlig sakprosa”, og dersom du liker SinnSyn og WebPsykologens tematikk, så er det sannsynlig at du også vil like denne boken. Du får den til best pris, med gratis frakt og rask levering fra linken her.

I siste del av dagens episode skal du få høre et utdrag fra en samtale jeg hadde med Rune Tobiassen. Samtalen er tidligere publisert som en episode på podcasten som heter «Pastoren og Psykologen». I denne diskusjonen snakker jeg litt mer om Fuglemannen, men det overordnede temaet er sannhet og toleranse. Siden jeg er ateist eller agnostiker, har jeg vanskeligheter med å tro på noe overnaturlig. Pastoren tror på Gud, og mener at det finnes en type sannheten som er mer fundamental enn den vi forholder oss til i møte med den substansielle virkeligheten.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here