#264 – Jeg vil ikke leve

Andre del av samtalen om årsaken til, og konsekvensene av Selvmord

Velkommen til en ny episode av SinnSyn og andre del av samtalen mellom forfatter Erlend Waade, pårørende etter selvmord og forfatter Anne Giljebrekke og enhetsleder ved DPS Arendal Hilde Thomassen. I forrige episode snakket vi om selvmord, og nå skal du få høre fortsettelsen. Vi hadde mange spørsmål på agendaen, og jeg tror vi svarte på ganske mange av dem. I tillegg fikk vi nå en rekke spørsmål fra publikum. Vi forsøkte å svare eller reflektere over det som kom av spørsmål, i tillegg til vår egen spørsmålsliste som hadde følgende punkter.

Er det noe forskning på hva er de vanligste årsakene til at et menneske velger døden som løsning? Hva er de vanligste metodene?

Hva tenker dere om at åpenhet om selvmord i media (og ellers) kan føre til at flere tar livet sitt?

Hvilke tegn bør man se etter, hvis man lurer på om noen har selvmordsplaner?

Kan institusjoner i psykisk helsevern gå for langt i forhold til å fjerne alt som kan brukes av pasienter som ønsker å ta livet sitt. Er det en rettighet å få lov til å ta sitt eget liv?

Får de som skrives ut etter behandling på institusjon, for lite/tilfeldig oppfølging?

Hva med forestillingen om at det er de tøffeste, kuleste og modigste som tar livet sitt? Er det en vanlig forestilling?

Hvor skal man lete etter årsaken til at antallet selvmord har gått opp, og ligger konstant høyt: i helsevesenet, i medisinbruken, i prestasjonssamfunnet, i overbeskyttelsen, i rusmidlene, i manglende mening/tro/håp(Gud er borte), kjendiser som tar livet sitt….

Hvilke tanker har vi om hjelpeapparatet? Fungerer det? Stemmer det at man må si at man har konkrete selvmordsplaner for i det hele tatt å få hjelp?

Som sagt forsøkte vi å reflektere over så mange punkter som mulig, og nå skal du få være med til Teateret i Kristiansand. Det er torsdag 15. oktober 2020 og klokken nærmer seg halv ni på kvelden.

Takk for følge og takk til alle dere som støtter denne podcasten på Patreon. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, og har lyst og mulighet til å støtte prosjektet, kan du gå inn på SinnSyns Patreon-konto og bli medlem av mitt mentale treningsstudio. På Patreon får du masse ekstramateriale og eksklusive episoder som tak for støtten. På gjenhør i neste episode.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

1 kommentar

  1. Norge er et skremmende dyrt, stygt og kjedeligt land! Takk for den vakre naturen, men som politikerne raserer! Norge er et land der inkompitenten domineres på veldig mange områder. Og politikerne styrer over hodene på folk! Krig kjenner de på! Det er så mye galskap i politiken at det er absurd, mens de selv gjør seg rike! Nordmenn er for tilpassdyktige og finner seg i at politikere har makt over livet til folk! De raner folk for skatter og avgifter til politikernes kriminelle utgifter i inn og utland! Det er ikke frihet i det hele tatt! Vi lever i en moderne slaveri! Og tryggheten i landet har blitt ødelagt i over 50 år! Og kunnskaps nivået og kvaliteten blant lærere, leger, tannleger ect. er virkeligen skremmende! Dette går virkelig ut over psyken! Også ubevisst! I Norge lever vi under der sannhet og fakta er en løgn! Der sunnfornuft og logisk tankegang er total fraværende!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here