#84 – Hva var egentlig meningen med livet?

Andre del av samtalen om meningen med livet. Det er mange ting som gir livet mening, men de fleste vil også ha kjennskap til meningsløshet. Hva kan man si om kunsten å leve et meningsfullt liv?

 

Det kan hende det er en forskjell på et meningsfullt liv og lykke. Noen prosjekter gir liv både dybde og mening, mens andre prosjekter gir oss et glimt av lykke i tråd med suksess, men det varer ikke alltid så lenge. Spørsmålet er om man kan si noe generelt om hvordan man lever et liv som borger for mening. Er det meningsfullt å ha barn? Er karriere en kilde til mening? Er penger og anerkjennelse meningsfullt, eller er dette prosjekter som ikke gjør så mye annet enn å drive livet fremover? Når vi havner i en situasjon hvor livet mister sin farge og tilværelsen innhylles i en tåke av meningsløshet, kan det hende at vi har engasjert oss i livsprosjekter som ikke er tilstrekkelig meningsbærende. Psykisk sunnhet handler mye om evnen til å investere mening i eget liv. Dette er derfor et sentralt og viktig tema, men som sagt er det også et finurlig tema hvor det er vanskelig å si noe entydig. Vi gjør likevel et forsøk i Tvedestrand. Velkommen til andre del av samtalen i regi av Humanetisk forbund.

Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no & SinnSyn

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

1 kommentar

  1. Det hadde ikke vært noe mening med noen ting hvis ikke vi var blitt konstruert av en skaper som har en hensikt med Jorden og menneskene. Det er vel derfor at noen finner en hvis mening av forskjellige årsaker i livet, selv om de ikke tror på en skaper. Slik spørsmål og lignende spørsmål kan bare stilles fordi vi er skapt, og har et åndelig behov, som skaperen har nedlagt i oss.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here