#91 – Stå imot perfeksjonssamfunnet og selvutvikling

Vi lever i en verden som stadig vekk viser oss hva vi mangler, og hva vi må kjøpe eller gjøre for å få det vi mangler. Mentaliteten sørger for et fokus preget av misnøye. Tilfredshet er utenfor rekkevidde når oppmerksomheten vår hele tiden er bundet opp i det som foreløpig ikke er godt nok.

Jeg ble invitert av Janne Lepperød til Færder Kulturverksted. Det var et vakkert sted på Tjøme som arrangerer en rekke kreative aktiviteter.

Jeg likte meg godt på Færder Kulturverksted. Vi befant oss i en intim arkitekttegnet bygning med plass til cirka 25 interesserte deltakere. I første del av dette arrangementet skulle jeg snakke med en god venn av meg, Thorvald Andersen, om ulike innfallsvinkler og utfordringer i selvutvikling. Kan selvutvikling ende opp i selvinnvikling? Vi forsøkte å ta utgangspunkt i en en bok av den danske psykologen Svend Brinkmann som hevder at mennesker forføres av selvutviklingsideer på avveie. Svend Brinkmann har en rekke råd til mennesker for å hjelpe dem til å «stå imot selvutvikling». For deg som ikke har lest boken til Svend Brinkmann, vil du få en oppsummering av boken i begynnelsen av dagens episode. Boken heter “Stå imot” og jeg har skrevet om den i en tidligere artikkel:

”Ja” eller ”Nei” til selvutvikling?

Svend Brinkmann skriver boken ”stå imot (selvutvikling)” hvor han hevder at vi er utsatt for et press om å utvikle oss. Han anbefaler oss å stå stille, tenke negativt, undertrykke følelser og gi coachen sparken.

Kort sagt hevder Svend Brinkmann at vi er utsatt for et press om å utvikle oss, noe han mener er uheldig. Han anbefaler oss å stå stille, tenke negativt, undertrykke følelser og gi coachen sparken. Har Brinkmann rett? Lever vi i et overfladisk samfunn hvor vi er mest opptatt av oss selv og vår egen utvikling? Er vi hele tiden på jakt etter noe mer, underforstått at der vi er ikke er bra nok, og på den måten blir livet preget av en kronisk misnøye i status presens og en evig kamp for å komme til et annet sted? Er det bra at folk flest skal ha en psykolog, en coach og en personlig trener?

I dagens episode nevnes en ganske ny sykdom som kalles for Bigoreksia. Det refererer til gutter som aldri blir fornøyd med sin egen kropp. Det er med andre ord et jag etter den perfekte kroppen med stadig større muskler. Ortoreksia er et annet begrep i tiden som egentlig betyr «riktig vekst». Det er en betegnelse på mennesker som tilstreber perfeksjon på de fleste områder i livet. Kravene er skyhøye både i forhold til foreldrerollen, karriere, partner, inntekt, utseende og så videre. Det er mennesker som jobber så mye med perfeksjon at de aldri kan nyte livet.

Både bigoreksia og anoreksia assosieres med kategorien spiseforstyrrelse, men kanskje er det avarter som dukker opp i takt med et samfunn som endrer seg. Spiseforstyrrelser som overordnet kategori representerer en lidelse som påvirker spisevaner og / eller treningsvaner og livsstil. Spiseforstyrrelser kan deles inn i fire hovedtyper med variasjoner. Hovedtyper er anorexia nervosa, bulimia nervosa, bed (binge eating disorder) og ortoreksi. BED er en vanlig, men litt mindre beskrevet spiseforstyrrelse hvor folk spiser store mengder mat uten oppkast på slutten av måltidene. Orthorexia refererer til en lidelse der en person regulerer og begrenser spising på en urimelig måte. Det handler om å underlegge seg rigide kostholdsregimer fundert i en slags besettende tanke om sunnhet. Bigoreksia kommer inn her som nok en variant hvor mennesket overinvolverer seg i et besettende prosjekt som handler om kropp, fasade og sunnhet, og kanskje er det en måte å unngå/håndtere livets mer uforutsigbare elementer på.

Spørsmålet er om vi finner det samme jaget mot perfeksjon innenfor selvhjelp og psykologi. Kan det hende at selvhjelpslitteraturen nettopp installerer en tanke om at det du er ikke er bra nok, men dersom du leser denne boken vil det forandre livet ditt. Er det mer bensin på perfeksjonsbålet, eller representerer det en motsats? Det utgjør en del av dagens episode av SinnSyn som altså har fått tittelen “Stå imot perfeksjonssamfunnet og selvutvikling”.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here