#92 – Passiv ungdom og skolen

Stadig flere unge mennesker sliter med psykiske plager, og mange av dem dropper ut av skolen og isolerer seg hjemme. Hvorfor?

Dette er andre del av arrangementet på Færder Kulturverksted. Janne Lepperød har invitert oss til Tjøme for en samtale i det “psykologiske og filosofiske landskapet”. I forrige episode snakket jeg med psykolog Thorvald Andersen om forholdet mellom «selvutvikling og selvinnvikling». I denne delen åpner vi for innspill fra publikum. Det betyr at tematikken i dagens episode blir litt mer springende og assosiativ. Det liker vi godt, og det er gjerne i denne typen samtaler at nye ideer og perspektiver ser dagens lys. Hvis det er en rød tråd i denne episoden, så er det en slags bekymring for ungdom som faller utenfor. Stadig flere unge mennesker sliter med psykiske plager, og mange av dem dropper ut av skolen og isolerer seg hjemme.

Rystende fakta:

  • 25% av studentene sliter psykisk

  • 30% av jentene i videregående er deprimerte

  • Unge gutter slutter på skolen og lukker seg inne på rommene sine i årevis

  • Ca 600 tar livet sitt hvert år. Og de fleste selvmord har en klar relasjon til depresjon

  • Psykiske lidelser koster samfunnet vårt 60-70 milliarder i året

  • Folk med psykiske lidelser lever i gjennomsnitt 15-20 år kortere enn resten av befolkningen

  • Psykiske lidelser gir en like stor risiko for tidlig død som sigarettrøyking

  • 2013-2017 økte pengebruken i somatikken med 10 prosent. I psykiatrien 2 prosent

  • Ca ⅓ av de som henvises til psykisk helsehjelp avvises; som regel uten å ha blitt undersøkt

  • Antallet psykologer/psykiatere med avtaler om offentlig refusjon, har ikke økt på 20 år

Hvordan skal vi forstå det?

Spørsmålet er hvordan vi skal forstå dette og hva vi skal gjøre. Flere av deltakerne denne kvelden jobbet med ungdom, og de hadde gode innspill. Jeg tror ikke vi klarte å løse problemet, eller kaste mer lys over denne skremmende tendensen enn det fagfolk på området allerede har gjort, men det er uansett et viktig tema. Er det slik at stadig flere unge mennesker «mister motivasjonen»? Hva er det disse menneskene trenger? Jeg begynner som vanlig på en litt fleipete måte og foreslår at den avdøde standup komikeren George Carlin er inne på noe når han reflekterer med sarkasme over psykologer og selvhjelpsguruer som ønsker å motivere folk.

Før vi tar turen til Tjøme for å snakke løst og fast om psykisk helse og relaterte teamer, benytter jeg anledningen til å slenge ut noen løse refleksjoner rundt skolen og hva unge mennesker trenger å lære seg.

Overskriften på første del av dagens episode blir derfor som følger: “Mer psykologi og kritisk tenkning i skolen“: Faktakunnskap har vi på mobilen, men evnen til å skille mellom løgn og etterrettelig informasjon er krevende. Evnen til å tolke vårt indre liv og verden rundt oss er avgjørende. Det bør inn i skolen.

Er du interessert i denne tematikken, bør du få med deg denne episoden av SinnSyn.

 

Av Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no & SinnSyn

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here