Er vi alene i universet?

Universet er uendelig stort, og vi sitter på en liten ball i et kosmisk nabolag hvor vi ikke kjenner noen andre. Er vi alene?

Den troende og vitenskapelig orienterte apologeten Roy Abraham Varghese har sagt at vitenskapelig teori ikke kan bygge bro over gapet mellom den totale intethet og et ferdig utviklet univers. Han hevder at spørsmålet om universets opphav er et metavitenskapelig spørsmål. Det er med andre ord et spørsmål vitenskapen kan stille, men ikke besvare.

Er vi alene i universet?

Jeg har ikke møtt så mange kristne som har tenkt mye på muligheten for utenomjordisk liv, men de som har vurdert denne muligheten, har fått litt hodebry. Så vidt meg bekjent finnes det ingen religiøs tekst som hevder at Gud bare skapte livet på jorden. Det er heller ingen tekster som hevder at Gud har skapt flere bebodde planeter. Jeg tenker at det er en svakhet ved Bibelen at den ikke nevner denne typen spørsmål. Hvis jeg fikk muligheten til å spørre Gud, ville jeg gjort det. De fleste kristne tviler på at jeg ville få svar. Eller at Gud svarer noe i retning av at jeg skal passe mine egne saker og ikke bry det lille hodet mitt med kosmiske tanker.

Det faktum at universet, og ikke bare vår lille planet, kan romme liv, er imidlertid et mysterium som de kristne mener at ateisten (med vilje) overser. Ateisten hiver seg gjerne på multivershypotesen, men den er angivelig like vanskelig å bevise som selve Guds eksistens. Når ateisten forsøker å argu- mentere for at livet i bunn og grunn ikke er så spesielt, oppfattes det som et forsøk på å styre agnostikerens tanker bort fra det guddommelige alter- nativet. En agnostiker erklærer at han eller hun er usikker på en del av livets mest intrikate spørsmål, og ateisten håper å tippe vedkommende over i sin leir ved å redusere livet og mennesket til fysikk og kjemi, uten behov for noe overnaturlig. Den kristne ser på dette som et forførende triks, hvor ateisten har forlatt sin objektivitet for å vinne en debatt.

Ovenstående er et utdrag fra “Psykologens Journal”. Er du mer interessert i denne typen spørsmål, så tror jeg du kan ha interesse av denne boken. Du får kjøpt den til best pris med gratis frakt og rask levering fra min bokhandel her på WebPsykologen.

Jeg har også laget en egen episode om denne typen problemstillinger på den delen av SinnSyn-podcasten som er lokalisert på Patreon. Vi du høre hele episoden, og mange andre  eksklusive episoder, må du klikke deg inn på SinnSyns mentale helsestudio og tegne et abonnement.

Bli medlem på Patreon

Denne episoden er kun et kort utdrag fra en lengre episode som er publisert på min Patreon side. Jeg legger ut en liten smakebit her, og jeg håper at det frister flere av dere, som finner verdi på SinnSyn, til å støtte prosjektet. På www.patreon.com/SinnSyn har jeg etablert et Mentalt treningsstudio hvor du får tilgang på eksklusivt ekstramateriale. På Patreon publiserer jeg videoer, ekstra episoder av SinnSyn og konkrete selvhjelpsøvelser. Som medlem på min Patreon side kan du også høre meg lese mine egne bøker, og først ut er «Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes». Hver måned leser jeg et par kapitler, og på slutt av hvert kapittel vil jeg utfordre deg til å implementere de psykologiske og filosofiske ideene i ditt eget liv ved hjelp av konkrete øvelser. Jeg er overbevist om at hjernen er en muskel som trenger trening, på lik linje med resten av kroppen. Har du sterke muskler i armer og bein, klare du kanskje å løfte tunge kasser. Har du solide mentale muskler, klarer du å stå i utfordringer, håndtere stress, lodde dybden i deg selv og skape et meningsfullt liv med gode relasjoner. På SinnSyns mentale helsestudio inviteres du til flere dypdykk i menneskets indre liv, og det gjøres i samme takt og tone som du er vant til fra den åpne podcasten. Jeg håper at du vil bli medlem på Patreon dersom du er en person som finner verdi i dette prosjektet, og som derfor har lyst til å støtte meg med et lite beløp i måneden. På Patreon kan du støtte meg med 5, 8 eller 14 dollar i måneden. Det bør ikke tilsvare mer enn en kopp kaffe i uke, og ved hjelp av din støtte kan jeg fortsette å jobb med SinnSyn.

Jeg liker å jobbe med SinnSyn og WebPsykologen, men jeg bruker enormt med tid på dette. I tillegg er det mer kostnadskrevende enn man skulle tro rent økonomisk sett. Hvis du setter pris på det du får her på SinnSyn, og har mulighet og lyst til å bli medlem på Patreon med et lite beløp i måneden,  kan du bidra til å holde hjulene i gang her på podcasten, og dersom flere av dere støtter podcasten med en liten sum, kan jeg gradvis øke både kvalitet og kvantitet på hele prosjektet. Som takk for søtten, vil du også få mye ekstramateriale. Denne korte episoden innledet med en smakebit fra et lengre lydopptak og filmopptak som altså er publisert i sin helhet på Patreon og venter på deg som blir medlem på SinnSyns mentale helsestudio. Et medlemskap har ingen bindingstid, og det er noe du kan si opp med et tastetrykk. Dette er en finansieringsmodell som belager seg på tillit og støtte. Patreon er en side for artister og andre folk som lager innhold, men som i utgangspunktet ikke har mulighet til å tjene så mye på dette innholdet. I prinsippet er SinnSyn gratis for alle, og det skal det fortsette å være. Likevel håper jeg at noen av dere som hører på, synes det er verdt å støtte podcasten med en liten sum, og på den måten kan innholdsskapere som meg selv få noe tilbake for all tiden og kreftene som legges inn i arbeidet. For dere som ikke har mulighet til å støtte SinnSyn, er det selvfølgelig helt i orden. Da kan du høre ukentlige episoder som vanlig her på den åpne podcasten uten noen form for dårlig samvittighet. Mitt mål er å spre kunnskap og interesse for filosofi, psykologi og menneskets indre liv til så mange som mulig. Jeg påstår at jeg ønsker å si noe nytt om ting du har tenkt på før, eller noe selvfølgelig om ting du aldri har tenkt på, og jeg tror dette kan være viktig for et bredt spekter av mennesker. Derfor er det viktig for meg at den offisielle podcasten ikke blir lagt bak en betalingsmur, og dermed blir utilgjengelig for de som har en vanskelig økonomi. De som blir medlemmer av SinnSyn på Patreon, inviteres bak muren og får tilgang på ekstramaterialet, samtidig som de bidrar til å holde lysene på både foran og bak betalingsmuren. Håper å se deg på Patreon, ellers: Tusen takk til dere som allerede er Patreon Supportere. Deres bidrag gjør en verden av forskjell for meg. Tusen hjertelig takk!!

En annen måte å støtte podcasten på, er å kjøpe merchandise fra SinnSyn. Er du en person som liker å tenke litt dypere, og ser på denne typen refleksjon og ettertanke som mental trening, mener jeg at man bør ha treningstøyet i orden. På et nettsted som heter Teespring har jeg min egen butikk hvor du kan få kjøpt SinnSyns kolleksjon av «mentalt treningstøy». Kolleksjonen heter «Alt du tenker og føler er feil», og hvis du skjønner hva det slagordet forsøker å formidle, må du nesten ha en skjorte som reflekterer denne innsikten. Sjekk ut mine T-skjorter og hoodies på Tespring. Linken finner du i showrotes eller på webpsykologen.no. Takk for følge og takk for støtten!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

1 kommentar

  1. Jeg tror jorden er det eneste sted i universet der det finnes liv. Syns bibelen er nokså klar der, slik at vi kan forstå dette. En enkelt tekst som sier mye. ” i begynnelsen skapte gud Himmel og joden” Eller universet og joden. Hvorfor nevnes det jorden for seg selv ? Jo for jorden var en enestående planet i universet som var tilrettelagt slik at det kunne bo mennesker der, og dyr, fugler, fisk, planter osv. Avstanden til solen, månen, jordens helling, vannets kretsløp, atmosfæren, osv. alt for at vi kunne leve der, slik vi er blitt designet, eller konstruert på.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here