Kjedsomhetens psykologi

Stress, uforutsigbarhet og tap av kontroll er faktorer som gjør det vanskeligere for oss å håndtere kjedsomhet og situasjoner med lite stimuli. Det er her vi er nå.


Langvarig stress fører til at man mister sin indre drivkraft. Man mister kontakten meg egne behov, og deretter oppleves alt som tungt og kjedelig. Neste skritt er utbrenthet på vei mot en ”indre død”. Kjedsomhet kan være energi som ikke får utløp. Dagens episode skal handle om kjedsomheten psykologi. Jeg mener det er et interessant og viktig hverdagspsykologisk tema, og kanskje er det ekstra viktig i disse dager hvor de fleste av oss er mer hjemme enn vanlig. Tilbudet vi er vant til i forhold til ulike aktiviteter er stengt. Skole, barnehager og utdanningsinstitusjoner er lukket. De fleste arrangementer og kulturtilbud er avlyst. Vi kan ikke forlate landet med mindre det er tvingende nødvendig, og vi oppfordres til å holde oss isolert hjemme md nærmeste familie. Koronaviruset byr på problemer for alle. Det fører til stress, usikkerhet, tap av inntekt og fare for eget liv dersom man befinner seg i en utsatt gruppe. Vi er i en vanskelig situasjon, men vi må håndtere dette i et slags «fellesskap med avstand» dersom vi ikke skal sette mennesker i fare. Blant de psykologiske fenomenet mange av oss opplever i disse dager, er gjerne frykt og bekymring blant de mest presserende, men sannsynligvis vil mange av oss i tillegg føle på kjedsomhet. Av den grunn lager jeg en episode som nettopp tar for seg kjedsomhet ganske generelt. Som kjent pleier jeg ikke å lage dagsaktuelle episoder, selv om det har vært litt annerledes i det siste. Denne episoden vil heller ikke blir en episode som bare handler om kjedsomhet i karantene, men kjedsomhetens vesen mer generelt.

Denne episoden bygger på følgende artikkel:

Kjedsomhet er en snikende fare

Langvarig stress fører til at man mister sin indre drivkraft. Man mister kontakten meg egne behov, og deretter oppleves alt som tungt og kjedelig. Neste skritt er utbrenthet på vei mot en ”indre død”.

Bli medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio

Ditt bidrag kan øke kvaliteten på WebPsykologen og SinnSyn.

Ved å støtte prosjektet, får du mange fordeler! Som Patreon supporter blir du medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio. Det vil si flere episoder hver måned, tips og øvelser for trening av “mentale muskler”, eksklusive videopptak og andre overraskelser. Les mer og bli medlem i på denne linken.

Her kan du kjøpe bøkene fra Psykolog Sondre Liverød (WebPsykologen) til best pris og gratis frakt.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here