Frykten som hindrer våre ambisjoner

Frykt kan tvinge oss inn i en tilbaketrukken posisjon og fungere som en ondartet svulst på våre ambisjoner, kvele nysgjerrighet og hindre utvikling og vekst. For mye frykt er kanskje selvfølelsens verste fiende. Hvordan kan vi forstå og håndtere frykt på best mulig måte?

Jona Komplekset

I arbeidet med boken, Selvfølelsens Psykologi, ble jeg opptatt av den bibelske Jona. Jona er en person vi kjenner fra det gamle testamentet, og han er kanskje mest kjent fordi han fikk en viktig oppgave av Gud. Det kan hende at Jona i utgangspunktet var en person med lav selvfølelse, og derfor prøvde han å komme seg unna sitt kall. Han mente at han ikke var god nok for oppdraget. Siden har «Jona komplekset» blitt et navn på den frykten mange av oss føler i møte med ansvar, livet, vekst og utvikling. Maslow viser oss hvordan «Jona komplekset» representerer menneskets frykt for sitt eget potensial. Vi er redde for vår «storhet», som om vi er redde for at vi ikke evner å fullbyrde vår sanne skjebne. Maslow mener at mennesker er like redde for sine beste og sine verste egenskaper. Det kan virke som om vi er redde for å ha en misjon i livet, som om ansvaret vi egentlig har kapasitet til å ta på våre skuldre veier så tungt at vi helst vil unngå det, og dermed velger vi en annen vei og en tilfeldig jobb for å overleve, ikke for å realisere vårt virkelige potensial.

Jona komplekset beskriver med andre ord hvordan lav selvfølelse hindrer oss i å realisere våre muligheter. Jonah and the WhaleJona ligner oss andre mennesker fordi han er redd for ikke å strekke til, og det neste spørsmålet er hva man skal gjøre med denne frykten. Fortellingen om Jona er bare én av en lang rekke historier som kan vise oss veien. Som kjent havner Jona i magen på en stor fisk, og hva betyr det? Magen er et mørkt sted hvor fordøyelsen foregår og mat blir omgjort til ny energi. Dette er et universalt menneskelig tema hvor hovedpersonen (som er oss selv i vårt eget liv) må inn i den mørke magen, hvor vi gjennomgår store forandringer, og siden kommer ut i lyset med fornyet energi. Psykologisk sett representerer hvalen den kraften som er innesperret i det ubevisste. I mytologi er vann som regel en metafor på det ubevisste, og vesenene som holder til i vannet symboliserer energien i det ubevisste. Det er denne ubevisste energien som har overrumplet vår bevissthet, og den må vi på sett og vis integrere, kontrollere eller kanalisere på en god måte for å komme styrket ut av fortellingen om vårt eget liv.

Heltene i mytene er varianter av oss selv. Jona blir spist av hvalen, for deretter å gjenoppstå. Andre ganger møter vi helter som står på kanten av mørket og møter monsteret ansikt til ansikt. Noen helter dreper monsteret, og noen dragedrepere innser at de må drikke noe av dragens blod for å tilegne seg dragens kraft. I fortellinger om drager er det gjerne slik at dragen symboliserer grådighet. En drage samler på jomfruer og gull uten at han egentlig har bruk for det. Dragen er menneskets ego som forsøker å tilkjempe seg eiendeler, status og andre forgjengeligheter i en slags misforstått konkurranse hvor mennesket måler sin verdi i ytre faktorer. Når vi dreper dragen, dreper vi ego og våkner opp til en dypere bevissthet. Vi er ikke lenger bundet til trivielle egokamper, men ser at vi har en verdi og en mening som stikker mye dypere enn mengden av gods og gull. Metafor på psykiskI mytologien er helten en som befinner seg i en utilfredsstillende situasjon. Helten vil ha forandring, og det krever at han konfronteres med mørke makter. Han står i kampen og ender opp med fornyet energi, mer mot og større frihet.

Den amerikanske professoren, Joseph Campbell (1991), hevder at alle mennesker kan være en helt, og det handler mye om å møte sitt indre liv med mer bevissthet. Vannet er bevisstheten, og vi må hoppe uti for å lære oss å svømme. Noen unngår å utvikle seg fordi de er redde for å bli stemplet som grandiose (du skal ikke tro at du er noe), men dette blir også en unnskyldning for ikke å prøve. Andre blir lammet av frykt ved tanken på å bli noe ekstraordinært: Man innser at man risikerer å bli gjenstand for andres oppmerksomhet. Jona komplekset handler delvis om frykt for å miste kontroll, og frykten for at nye veier kan forandre oss fullstendig, og da mister vi den personen vi er vant til å være.

Øvelse – På tross av din frykt…

Take a riskFrykten vil alltid være der, men om vi skal ønske den velkommen som et tegn på vekst, eller la oss paralysere, er det store spørsmålet. Det kan hende at psykologen og selvhjelpsforfatteren, Susan Jeffers (1987), har rett når hun påstår at alle føler på en viss grad av frykt i nye situasjoner. Likevel er verden full av mennesker som prøver nye ting og søker nye utfordringer, og dette til tross for at de utsetter seg selv for en viss usikkerhet. Problemet er altså ikke frykten i seg selv, men hvordan vi forholder oss til frykt. Skal vi beholde vår kraft og frihet i møte med frykt, eller skal vi bli nedstemte, paralyserte og usikre av livets krav? Skal frykt være forbundet med smerte eller en mulighet for vekst? Tenk litt gjennom denne forståelsen av frykt, og se om du kjenner igjen noen situasjoner fra ditt eget liv hvor du kunne forholdt deg litt annerledes til frykt. Dersom vi klarer å identifisere den frykten det er snakk om i denne artikkelen, har vi allerede gjenvunnet en del makt. I denne øvelsen vil jeg be deg om å plassere deg selv og situasjoner fra ditt eget liv inn i diagrammet under. Hvis frykt alltid vil være en del av livet, vil mye selvutvikling handle om å bevege seg fra venstre mot høyre i diagrammet under. Målet med øvelsen er å øke vår bevissthet rundt fryktens grep om vår egen livsførsel.

Frykt ovelse

Selvfølelsens psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes

Bilde til footerDisse temaene er hentet fra boken, Selvfølelsens Psykologi, som WebPsykologen ga ut i februar 2016. Dersom du ønsker å fordype deg mer i denne tematikken, teste ut flere øvelser og få mer innblikk i hvordan frykt påvirker vår selvfølelse, håper vi at du klikker deg inn på vår nettbutikk via dette bildet og kjøper boken. Boken blir solgt på Amazon sin plattform, noe som betyr at prisene er oppgitt i dollar. Det kan virke litt fremmed, men vi garanterer at du handler trygt i vår E-butikk.

Video

I videoen under snakker jeg mer om hvordan selvutvikling ofte blir et utfordrende møte med vår egen frykt. Alt for ofte ser jeg at mennesker, som gjør en stor innsats i eget liv for å skape vekst og utvikling, blir overveldet av usikkerhet og havner tilbake i gamle mønster. Hemmeligheten er å møte ubehaget med bevissthet og oppmerksomhet, forstå at ubehaget ikke betyr at man gjør noe feil, men at man er i ferd med å utvikle seg, og på den måte klare å stå gjennom de vanskeligste fasene i selvutvikling: Nemlig perioden når man skal leve i tråd med nye mentale mønster, og forlate sine gamle.

Relaterte artikler

trosse fryktGjør det du er redd for, eller så.. Frykt er et tegn på at du vokser og aksepterer livets utfordringer. De som prioriterer trygghet fremfor risiko, lever med større frykt for at noe kommer til å skje, og de går glipp av utviklingsmuligheter. Les mer    

 

 

Slik kan man forstå sine fobier: En fobi kan være fobierknyttet til en spesifikk hendelse tidligere i livet, den kan gå i arv fra foreldre eller være den synlige siden av et problem som stikker dypere og knytter seg til selvfølelse eller eksistensielle dilemmaer.

 

 

Les mer     selvutvikling er vanskelig(Selv)utvikling kan være vanskelig: Biologien og miljøet drar oss gjennom utviklingsfaser frem til vi er midt i 20-årene. Deretter må man gå veien videre på egenhånd, og mange krefter holder oss tilbake og hindrer videre vekst. Les mer    

 

 

Kilder

Campbell, J. with Moyers, B. (1991) The power of myth. New York: Avon Books. Jeffers S. (1987) Feel the fear and do it anyway, New York: Fawcett Columbine.  

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

2 KOMMENTARER

  1. Kjempefint innlegg om å skape forandring i eget liv og hjelpe andre til å skape forandring

  2. Frykten kommer og går intakt med din psyke Om å ha en bra eller dårlig dag, Å være eller ikke være ,, eller to be ,, or not to be, Som Shake Spear, uttalte i helt annen periode, Da var not to be or to be ,,,noe annet, Man lever i tiden, med det som er aktuelt,, Noen spiller strengene sine på det, Det var nok ikke det psykiske foreliggende Shake Spear tenkte,, på,,, han tenkte mer på,,, pomp og prakt, rikdom og fattig dom

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here