#129 – Å mestre livet med Rebecca Wexelsen

Det skal handle om å føle seg annerledes og utenfor. I samtale med forfatter Rebecca Wexelsen skal vi utforske hvordan mennesker mestrer livet i vanskelige faser.

Denne gangen har jeg lest en bok som heter Hotell Montebello. Den er skrevet av Rebecca Wexelsen og handler om kreft. Det er et alvorlig tema, men Rebecca har valgt humor-sjangeren for å belyse sykdommen. Når alt kommer til alt så handler ikke boka så mye om kreft, men snarere om tilhørighet kontra ensomhet. Boken følger Nina som studerer astrofysikk. Hun oppdager en kul på halsen og blir lagt inn på pasienthotellet Montebello for behandling. Før sykdommen inntreffer, skjønner vi at Nina ikke er så veltilpass, verken i egen familien eller blant venner. Det er en jente som ikke føler at hun passer inn. På hotellet kommer hun i kontakt med andre pasienter, og mange av dem er svært spesielle karakterer som hver på sin måte kjemper mot sykdommen. Døden ligger over Hotell Montebello som en truende skygge, mens gjestene spiser vafler, ligger i sanserom og får strålebehandling. Det oppstår vennskap og relasjoner som kanskje stikker litt dypere enn de Nina har i livet på utsiden. Da hun hun blir frisk, og man forventer at hun blir lettet og glad, blir hun snarere usikker og redd. Hun vil ikke forlate Montebello, og hun begynner å late som om hun er syk for å bli værende på pasienthotellet. Dette er en absurd roman om sykdom, ensomhet og død, men den alvorlige tematikken er pakket inn i galgenhumor. Det gjør at boken blir en fornøyelse å lese, selv om det handler om kreft. Jeg likte boka godt, og jeg lo mange ganger. I dagens episode skal du få høre første del av samtalen med Rebecca Wexelsen. Vi var på Hotell Norge i Lillesand, og som tidligere var det Irene Gressli Haugen som var ordstyrer og ansvarlig for arrangementet i regi av Forfattersentrum på Sørlandet. Det var forholdsvis godt oppmøte, og det var hyggelig å snakke med Irene og Rebecca en torsdagskveld i slutten av mars 2019. 

Etter første del av samtalen skal jeg snakke litt mer inngående om de psykologiske aspektene ved å føle seg annerledes og utenfor. Det siste segmentet i denne episoden blir altså et lite dypdykk i følelsen av å være på siden av det sosiale fellesskapet – Følelsen av at man aldri går helt i takt med sine omgivelser, som om andre danser etter en litt annen melodi eller marsjerer i en takt man selv ikke klarer å følge.

Jeg skal berøre dette tema ved hjelp av teoriene til Young og Klosko om negative grunnleggende leveregler. Nærmere bestemt er det snakk om et negativt livsmønster eller leveregel som de kaller for sosial isolering med en overhengende følelse av fremmedhet

“Noen føler seg alltid annerledes. En usynlig vegg som stenger en ute fra fellesskapet. Slik “ensomhet” forbindes med mageproblemer, søvnproblemer, hodepine, sosial angst, depresjon og mobbing.” Fra Artikkelen Jeg føler meg annerledes og utenfor.

Er du mer interessert i negative grunnleggende leveregler, kan du “teste deg selv” på WebPsykologen.no. Her har vi laget et slags selvhjelpsprogram hvor du kan komme på sporet av egne negative mønstre og få tips og veiledning for å skape endring. Vi har kalt det for “Personlighetstest og selvhjelp

 

Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no & SinnSyn

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here