#132 – Bli rik som sjarlatan

Å sko seg på andres godtroenhet og ulykke er ikke god stil. I denne episoden går vi i dybden på sjarlatanens lumske teknikker, og jeg blir nødt til å si noe om Märtha Louise, Durek Verrett og Donald Trump.

Du kan tjene gode penger på å lure mennesker. Det har folk vært klar over og drevet med siden tidenes morgen. Kanskje skulle vi tro at moderne mennesker er mer opplyste og vanskeligere å lure, men det er lite som tyder på det. Vi lar oss ikke nødvendigvis lure fordi vi er dumme, men fordi en god løgn kan gi håp og en følelsesmessig tilfredsstillelse, noe vi er villig til å betale for. Dette er noe jeg har snakket om i mange tidligere episoder.

Durek Verrett og Märtha Louise

Denne episoden deler jeg inn i tre deler. I første segment skal jeg spille av et innslag fra NRK nyhetene. Tema er sjamaner med spesielt fokus på Sjaman Durek som altså er kjæresten til prinsesse Märtha Louise. Jeg har ment litt om Märthas engler i tidligere episoder, men jeg har ikke fått anledning til å snakke så mye om kjæresten hennes. Egentlig har jeg forsøkt å unngå tematikken, men i dette innslaget får jeg cirka 30 sekunder på å si det jeg mener om sjamaner. Kort sagt er jeg ikke veldig imponert over new-age sjamanisme eller engleskoler, for den saks skyld.

I første del av episoden skal vi altså til et innslag på NRK Nyhetene hvor jeg fikk noen tilmålte sekunder for å si noe om sjamanisme og Durek. Det er vel ingen overraskelse at jeg anser mye av dette som kvakksalveri av verste sort. I andre del av dagens episode skal jeg presentere en kronikk jeg hadde i Fedrelandsvennen tilbake i 2018. Her er det alternativindustrien som er gjenstand for min irritasjon. Jeg skal avslutte dagens episode med et utdrag fra «Psykologens Journal». Den boken beskriver mitt møte med religion, men den beskriver også mitt møte med det alternative og New-Age. I boken skriver jeg et helt kapittel om dette, men i denne episoden skal jeg kun gi deg en oppskrift på hvordan du selv kan bli en sjarlatan og tjene gode penger på andres ulykke. Hvis du ikke har moralske skrupler, er dette en rask og effektiv vei til høy inntekt, og det det beste av alt: Alle kan bli en sjarlatan ved å lære seg noen enkle grep og tekniker. Med andre ord trenger du ikke å være prinsesse eller kjæreste med en prinsesse for å lure folk for egen vinning.

En tid for sjarlataner på alternativmessen

Under kan du også lese min kronikk fra Fædrelandsvennen 17. mars 2018.

Etter flere møter med pasienter som hadde kastet bort mye tid og mange penger på alternativ behandling, ble jeg litt irritert og skrev en kronikk i Fedrelandsvennen. Den ble publisert i forbindelse med Alternativmessen i Arendal 2018.

Under presidentkampanjen ble det gjort flere forsøk på å undersøke holdbarheten i påstandene til Donald Trump. En seriøs undersøkelse viste at 78 % av Trumps faktuelle påstander var feil. Med så mye løgn er vi på vei inn i en slags parallell fantasiverden. Mange har forsøkt å forstå hvordan vi endte opp her, og forklaringene er kompliserte. Kanskje har vi sluttet å tro på endelige sannheter. Kanskje tror vi at verden er en sosial konstruksjon, og dermed er det opp til de som har mest definisjonsmakt å meisle ut virkeligheten slik det måtte passe dem. Kanskje er verden så kompleks at vi har gitt opp å forstå den. Kanskje utsettes vi for så mye informasjon at vi ikke har tid til å vurdere forskjellen på feil og fakta. Kanskje er vi dårlige på å vurdere informasjon. Kanskje tror vi på det som blir delt flest ganger i sosiale medier, men antall delinger er dessverre ingen garanti for etterrettelighet. Vi lever i et klima hvor det er vanskelig å orientere seg. Donald Trump får lov til å lyve hver eneste dag, og det kan virke som om folk har resignert. Dersom vi gir opp sannheten, har vi gitt grobunn for kaos, tyranner og lurendreiere.

Ordføreren for humanistene i Sverige, Christer Sturmark, mener at verden må gjenoppdage idealene fra opplysningstiden. Vi må ha tiltro til fornuften, tilstrebe en sekulær etikk og politikk og forkaste religiøse dogmer. Sturmark er blant dem som mener at respekt for religiøse dogmer stilltiende forplikter oss til å respektere andre overtroiske ideer på tynt grunnlag. Han er dessuten svært kritisk til en postmoderne tidsånd hvor ingenting er sant, men alle har rett til sin egen sannhet. Jeg deler hans skepsis til et intellektuelt klima hvor man blir beskyldt for diskriminering dersom man hevder at noe er mer gyldig enn noe annet. Sannhetsrelativismen er et kraftig angrep på ytringsfrihet og menneskers kognitive evner. I verste fall blir vi mentalt sløve, lettsindige og lettlurte, noe som gjør oss til ettertraktede kunder på alternativmessen.

Fædrelandsvennen, lørdag 17. mars 2018

Med andre ord befinner vi oss i en tid som legger til rette for alle som vil sko seg på andre mennesker ved hjelp av løgn og bedrag. Det er også det perfekte utgangspunktet for dem som liker å tro på det som er mest behagelig. I dette landskapet finner vi de spirituelle menneskene som har valgt sine forestillinger på et koldtbord av fantastiske ideer. Du kan ta det du har mest lyst på uten forpliktelser. Selv om jeg definerer meg som ateist, har jeg deltatt i kristne sammenhenger gjennom flere år med stor interesse. Psykologisk sett har religion en rekke fordeler med hensyn til mental disiplin, kultivering av medfølelse og fokus på takknemlighet. Mye religiøs praksis er både krevende og forpliktende, og jeg mener at disse aspektene kan inneholde mye god helse.

Som spirituell slipper du unna alle kravene og reglene, og du kan vie din fulle og hele oppmerksomhet til deg selv. Uten krav, blir man fråtsende på et åndelig koldtbord, noe som kan være behagelig der og da, men jeg tror det forderver sjelen på litt lengre sikt. I dette landskapet finner vi bevegelser som tiltrekker seg narsissister, og mange av de såkalte new age miljøene dyrker en form for navlebeskuende selvutvikling. Hele prosjektet pakkes inn i en spirituell ramme som gir inntrykk av harmoni og nestekjærlighet, mens mange av aktørene egentlig surfer på en egosentrisk bølge. Hovedmålet er ”å finne seg selv”, og det kan virke som om det alt for ofte går på bekostning av solidaritet. Som ateist har jeg mye mer respekt for en kristen enn for en nyspirituell guru med broket og uklar tilknytning til tradisjon og kollektivt ansvar.

På dette området er mange kristne og sekulære ateister altså enige. Vi vil ikke kaste ut sannheten med badevannet fordi det er intellektuelt slurvete, og det kan få katastrofale konsekvenser. Det kan virke som om mange av de store visdomstradisjonene forvitrer og erstattes med et metafysisk tivoli fullt av engler, yoga, tarotkort og krystaller. Selv om jeg er kritisk til organisert religion, er jeg redd for at fri flyt av spiritualitet er mye verre.

Når det er sagt, er ateisten og psykologen i meg fremdeles i angrepsmodus. Jeg mistenker at det er en sammenheng mellom religiøs tro og tilbøyelighet til overtro generelt. Ateisten mener at kirken også huser en del sjarlataner, og at de gir andre sjarlataner spillerom. For ordens skyld er en sjarlatan en som søker å bedra andre gjennom å gi seg selv, sitt arbeid eller sine ideer høyere verdi enn de egentlig har. Det er åpenbart at sjarlataner stortrives i en tid som ikke krever at vi begrunner våre påstander. De trives også godt i våre dager fordi vi er programforpliktet til å respektere dem, noe annet ville være fordomsfullt. Snart er det tid for en ny alternativmesse i Arendal. Jeg er enig i at man skal møte nye ting med et åpent sinn, men ikke så åpent at hjernen faller ut, for å parafrasere en kjent ateist. Hvis du skal på alternativmessen, må du ta med deg hodet.

Relaterte artikler

Slik kan du bli en sjarlatan

Synske, spirituelle healere og ulike medier tjener godt. Du trenger ikke være klarsynt for å starte en slik bedrift. Alt som trengs er viljen til å lure folk – folk som vil bli lurt. Her er fremgangsmåten!

Det alternative og New Age

Engler, yoga, tarotkort & krystaller preger den flotte innpakningen, men Wilber mener at den tiltalende overflaten skjuler både narsissisme og magisk tankegang. Er det noen farer i de metafysiske tivoliene?

Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here