#142 – Hva motiverer et drap?

Noen dreper for egen vinning, i affekt, som hevn eller av politiske årsaker. Hva motiverer våre mest umenneskelige handlinger?

I denne episoden skal jeg tilbake til ondskap, mord, psykopati og menneskets mørkeste sider. Spørsmålet er hva som motiverer for drap. Selv kan jeg bli irritert og forbanna, men det er uhyre sjelden jeg opplever trang til å drepe noen. Jeg har likevel opplevd denne følelsen, men ikke som en påtrengende impuls, snarere som en veloverveid idé. Det finnes med andre ord mennesker, eller spesielt ett menneske, som jeg mener planeten kunne klart seg uten. Jeg ville aldri klare å drepe noen, men hvis noen dreper denne personen, hadde jeg ikke blitt videre lei meg. Som vanlig åpner jeg et alvorlig tema på en litt fleipete måte, men etter hvert dykker jeg dypere ned i materien for å se hva som ligger bak ulike typer drapshandlinger. Jeg er ikke en person som kunne drept i affekt, men dersom jeg skulle ende opp som drapsmann, hadde det nok vært av politiske årsaker. Presidenten i USA er ikke blant mine favoritt-personer.

Komikeren Trevor Moore driver stand-up og uttrykker på en indirekte måte et ønske om at Donald Trump forsvant fra planeten, noe jeg har forståelse for. Likevel synes jeg det er vanskelig å forestille meg at noen har det i seg å drepe et annet menneske. På en annen side er det kanskje ikke et helt uforståelig felt. Før jeg drøfter ulike motiver for drap, skal jeg reflektere litt over forholdet mellom ondskap og psykopatologi. Er de som dreper onde eller syke? Det er et vanskelig tema som vi har vært inne på tidligere, og her finnes det ingen veldig enkle svar.

I dagens episode bygger jeg på to tidligere artikler her fra WebPsykologen: 

Ondskap eller galskap?
Når noen dreper, voldtar eller forulemper andre mennesker på skrekkelige måter, skal vi forstå det som ondskap eller psykopatologi? Neste spørsmål: Skal man straffe eller behandle slike mennesker?

 

Hva motiverer for mord?
Hva driver et menneske til å ta livet av et annet menneske? Årsaken til mord er et vanskelig spørsmål, men morderens “motivasjon” kan grovt sett deles inn i syv kategorier. Hva med Utøya?

 

Kilder

Baumeister R. F. (1999). Evil. Inside human violence and cruelty. New York. W.H. Freeman and company.

Hansen, H. (2003) Treating the “untreatable” in denmark: Past and present. I: Millon, T. Simonsen, E., Birket-Smith, M. & Davis, R.D. (Eds.) Psychopathy. Antisocial, criminal and violent behaviour (pp. 372-392). New York: The Guilford Press.

Kuschel, R. & Zand, F. (2004). Ondskabens psykologi: socialpsykologiske essays. København. Frydenlund Forlag.

Newton, Michael (2000): The encyclopedia of serial killers. USA.

Reich, Wilhelm (1997). The mass psychology of fascism. Souvenir Press.

Svendsen, L. F. H. (2002). Ondskabens filosofi. Århus. Klim Forlag.

 

 

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here