#165 – Sjalusi, paranoia og stalking

Sjalusi fødes sammen med kjærligheten, men dør ikke alltid sammen med den. Sjalusi fungerer som gift i et parforhold, og i verste fall kan det ende med stalking. Hva ligger bak disse destruktive mellommenneskelige dynamikkene?

Det sies at sjalusi er den beste motgiften man kjenner mot kjærlighet. Den dreper den garantert – Hos den annen part. Det blir også sagt at sjalusi er sjelens gulsott. Noen ganger hører jeg menneske som argumenterer for at sjalusi er et bevis på kjærlighet. Jeg tror det er et bevis på at man er usikker på seg selv. Sjalusi er en destruktiv kraft som sniker seg inn i mange parforhold og forpester alt som befinner seg i samme orbit. Dagens episode skal handle om mye om sjalusi, men også en del om menneskers paranoide trekk og hvordan det kan forstås i relasjon til våre psykiske forsvarsmekanismer, og da spesielt de mekanismene som er sentrert rundt projeksjon. 

Projeksjon betyr at indre følelsesmessige konflikter plasseres utenfor. Hos den paranoide innebærer det at virkelighetsoppfattelsen forvrenges i samsvar med det indre psykiske ubehaget, og nettopp her kan sjalusi være et godt eksempel.

Jeg setter i gang dagens episode med en klipp fra stand up komikeren Frank Skinner. Her beskriver han hvordan han forandrer personlighet og blir en slags demon når den boblende forelskelsen infiseres av sjalusi.

Paranoid

Før jeg snakker mer om sjalusiens psykologi, så skal jeg tilbake til vårt psykiske forsvar og se på mekanismen bak våre paranoide tendenser.

Noen mener at paranoide mennesker ser verden i en ”finere oppløsning”. Dersom vi tar utgangspunkt i en psykodynamisk forståelse av paranoians vesen, blir det misvisende å tillegge den paranoide en skarpere sans for virkeligheten. Man vil heller si at den paranoide har en tendens til å oppleve sine indre emosjonelle konflikter utenfor seg selv. På sett og vis kan det forstås som indre konflikter iscenesatt på utsiden, og på den måten får individet en større avstand til vanskelige tanker, følelser og impulser. I denne episoden skal vi se litt nærmere på det paranoide sinnelag med bakgrunn i det som kalles psykiske forsvarsmekanismer. Hva er egentlig forskjellen på et menneske som sliter med paranoide forestillinger og et menneske som ikke har åpenbare brist i sin virkelighetsoppfattelse? Er det enten/eller i forhold til paranoia, eller finnes det gradsforskjeller?

Hvordan psykiske forsvarsmekanismer spille seg ut på primitive måter og kommer til overflaten som sjalusi og paranxiditet, er en type tematikk jeg skriver mye om i mine to første bøker: “Selvfølelsens Psykologi” og “Jeg, meg selv og selvbilde“. Nårdet gjelder sjalusi, er spesielt lav selvfølelse blant hovedårsakene til at man overveldes av denne destruktive kraften. I boken “Selvfølelsens Psykologi” får du mer innsikt i fenomenet, og ikke minst over 20 øvelser som kan hjelpe oss å oppnå en bedre selvfølelse. Sjekk ut bøkene til best pris med gratis frakt og rask levering på denne linken.

Stalking

I tillegg skal jeg snake om et fenomen som kalles for “stalking”. Det vil si at en person er besatt av et annet menneske og forfølger vedkommende på en påtrengende måte. Ofte er det slik at en “stalker” forfølger en tidligere kjæreste som på sett og vis har stukket av med en form for verdi eller verdighet som “stalkeren” vil ha tilbake. I slike tilfeller er det mange psykologiske mekanismer på spill, og blant dem finner vi ofte ekstrem sjalusi. Dette er alt det litt “mørke” tema for denne episoden av SinnSyn. Du kan høre hele episoden i avspilleren øverst på denne siden.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here