#168 – Slik får du bedre Selvfølelse

Menneskets nisje er tenkning. Vi har et konseptuelt rammeverk for å bedømme oss selv, og dette må vi gjøre med omhu.

Både denne og forrige episode handler om selvfølelse, og det er basert på boken jeg har skrevet som heter Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Den kan du få kjøpt på min “WebPsykologiske bokhandel“, men du kan også få den i lydbokformat som medlem på min Patreon-side. Selvfølelsens Psykologi er en bok som sammenfatter psykologiske teorier knyttet til menneskets selvfølelse. Til hver teori finnes det også en øvelse, og målet med boken er å gi leseren innsikt i utviklingen av selvfølelse, men også mulige måter å stimulere eller forbedre sin selvfølelse på. På Patreon leser jeg Selvfølelsens Psykolog, og jeg har valgt å dele den opp i kapitler, slik at hver del inneholder en øvelse. Min tanke er at denne boken fungerer som en treningsveileder for mentale muskler, og jeg kjeller jo min Patreon-Konto for et Mentalt Helsestudio. Som medlem på Patreon støtter du dette prosjektet, og som takk for din støtte får du ganske mye ekstramateriale, og da inkludert Selvfølelsens Psykologi fordelt utover 20 mentale treningsøkter. Hele boken ligger ikke som en komplett lydbok, men hver måned leser jeg videre og presenterer en øvelse. Til slutt vil hele boken ligge tilgjengelig, og da begynner jeg sannsynligvis på min andre bok som handler om Selvbilde. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, og har lyst til å støtte prosjektet med et lite beløp i måneden, så er jeg veldig takknemlig og kan henvise deg til www.patreon.com/sinnsyn. Her kan du bli medlem i klubben, og her får du mye mer av tematikken som jeg nå skal presentere litt av i dagens episode: Hvordan kan man forbedre sin selvfølelse? 

Nathaniel Branden skriver interessant om selvfølelse. Han sier at vi utvikler god selvfølelse dersom vi lever i tråd med fornuft og våre egne prinsipper, og ikke lar oss styre av tilfeldige følelser eller gamle vaner.

Denne episoden kommer som en forlengelse av episoden jeg kalte «Slik tenker de med god selvfølelse». Også denne gangen skal jeg tilbake til Nathaniel Brandens tanker om selvfølelse. Ettersom Branden assosieres med Ian Rand, får jeg alltid et slags behov for å ta avstand fra Ian Rands hensynsløse kapitalistiske livsfilosofi, men likevel ikke avskrive alt hun og hennes medsammensvorne tenke om menneskets natur og tilbøyeligheter. I denne episoden er det heller ikke Ian Rand som er i fokus, men en av hennes nærmeste disipler. Nathaniel Branden er en interessant tenker, og jeg synes han skriver mye bra om selvfølelse. Han var en inspirasjonskilde til min egen bok om selvfølelse, men i tillegg til Branden har jeg basert meg på en rekke andre teoretikere og tenkere for å få et så stort og bredt bilde av selvfølelse som mulig. Hvis du blir mer interessert i selvfølelse etter denne episoden, så håper jeg selvfølgelig at du klikker deg inn på WebPsykologens bokhandel for å anskaffe deg boken som heter «Selvfølelsens psykologi», og eventuelt de andre bøkene jeg har skrevet. Nå skal vi snart inn i boken til Nathaniel Branden og undersøke hvordan fornuften skal hjelpe oss til bedre selvfølelse, men før det vil jeg oppsummere den tidligere episoden om dette tema med et lite innlegg fra Will Smith. Han reflekterer i tråd med Branden når han poengtere i hvilken grad vi mennesker bør ta ansvar for vårt eget liv og skjebne. Det er lett å si når man er rik og berømt som Will Smith, men selv om det er lett å si, så tror jeg det er ganske fornuftig.

Denne episoden er basert på følgende artikkel her fra WebPsykologen:

Slik får du bedre Selv-Følelse

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here