#236 – Å miste seg selv bak sosial fasade

Ofte gjemmer vi oss bak fraser, klisjeer og sosiale spilleregler i så stor grad at vi skaper avstand til andre, i motsetning til fortrolige relasjoner.


Det sosiale livet er fullt av koder og spilleregler. Noen blir så fanget av spillet at de glemmer å kjenne etter på hvem de er bak masken. Utfordringen er å bli mer seg selv, istedenfor å leve som en sosial refleksjon. Hvordan gjør man det?

Blant de bøkene som har fulgt meg fra første gjennomlesning, er «Walden» eller «Livet i skogen» av Henry D. Thoreau. Av en eller annen grunn ble jeg nesten besatt av hans kjærlighet for naturen, roen ved innsjøen i Concord, Massachusetts, og ikke minst hans underliggende kritikk av forbrukersamfunnet. Samtidig ble jeg opptatt av hans tanker om hvordan kulturen gjennomsyrer oss og påvirker alle våre holdninger og opplevelser av livet. For å finne tilbake til egne preferanser og en renere opplevelse av oss selv og livet, måtte man ut av den kulturelle smeltedigelen, og Thoreau gjør dette ved å flytte alene ut i skogen. Jeg har tre barn og kan ikke flytte ut i skogen for meg selv. Men selv om jeg ikke har muligheten til å leve som en eremitt utenfor allfarvei, så har jeg mulighet til å tenke litt mer over hvordan miljøet, andre mennesker, konformitet og sosiale krav påvirker meg. På den måten kan jeg kanskje unngå å bli det Thoreau kalte for en sosial refleksjon eller en slags kopi av alle andre.

Dagens episode skal ikke handle om naturen og miljøvern, noe som ofte assosieres til Thoreau, men snarere fokusere på muligheten for å bli den man er, fullt og helt, og ikke bare være en konform nikkedukke eller et sosialt produkt. I siste del av episoden skal jeg også gi deg en kort oppsummering av en “psykologisk klassiker”, nemlig «On becoming a person» av Carl Rogers. Rogers er kjent som opphavsmannen til humanistisk psykologi, og han revolusjonerte terapifeltet med en metode han kalte for klientsentrert terapi. Rogers er kjent som en varm og empatisk terapeut, og på sett og vis var det nettopp denne empatiske stilen som ble hjørnesteinen i hans terapeutiske virke. Rogers var opptatt av at mennesker ofte skjulte seg bak ulike forsvarsverk og påtatte væremåter for å beskytte seg selv, men at dene beskyttelsen stort sett førte til avstand og usikkerhet mellom mennesker. Dette var også hovedtematikken i min bok som heter «Jeg, meg selv og selvbildet», og Carl Rogers var her en vesentlig inspirasjonskilde. Hvis du liker dagens episode, eller er mer interessert i denne typen tematikk og psykologi, så håper jeg du klikker deg inn på linken til venstre og kjøper boka til best pris med gratis frakt og rask levering. Jeg maser mye om salg av egne bøker, men det er fordi det er min eneste inntektskilde for drift av denne podcasten. Det koster meg enormt med tid og en del penger å holde podcasten vedlike og gående hver uke. Derfor er du med på å støtte prosjektet dersom du kjøper bøkene mine fra linken til venstre. Fra denne nettsiden får jeg mer tilbake fra salget enn dersom du kjøper bøkene fra bokkilden eller lignende. Takk for din støtte, og velkommen til en ny episode av SinnSyn.

Denne episoden er basert på følgende artikkel her fra WebPsykologen:

Å miste seg selv bak sosial fasade

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here